Wiosna po chińsku .doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: - pęczek marchewki - mały kalafior - kalarepka - 20 dag młodego zielonego groszku w strączkach - 40 dag filetów z piersi kurczaka - łyżka nasion sezamu - 2 łyżki oleju sojowego - szklanka rosołu drobiowego winiary - sól - pieprz - 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki - szklanka długoziarnistego ryżu - sól - mielona kurkuma - łyżka masła WYKONANIE: Zagotuj szklankę wody z solą, masłem i kurkumą. Na wrzącą wrzuć umyty ryż, zamieszaj, doprowadź do wrzenia, przykryj i potrzymaj na małym ogniu przez 20 minut, po czym dokładnie odparuj. Marchewkę i kalarepkę po obraniu i umyciu pokrój na cieniutkie, jak zapałka, paseczki, a umyty kalafior podziel na różyczki. Strączki groszku wrzuć na 2-3 minuty do lekko osolonego wrzątku, po czym wyjmij, przelej zimnąwodąi osącz na sicie. Filety z kurczaka pokrój w cienkie paski. Na głębokiej patelni (najlepiej typu wok) rozgrzej olej, wrzuć mięso, posyp je solą i pieprzem, dodaj marchewkę, kalafior i kalarepkę, wymieszaj, zalej rosołem, przykryj i poduś przez 7-8 minut. Na gorącej patelni upraż ziarna sezamu i razem z zielonym groszkiem, natką i ryżem dodaj do warzyw z kurczakiem. Przed podaniem starannie wymieszaj oraz dopraw solą i pieprzem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin