Zapiekanka wiosenna .doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: 1 główka młodej kapusty 50 dag pieczarek 60 dag ziemniaków 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 0,5 l rosoły (może być z kostki) 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 ml śmietany 10 dag tartego żółtego sera sól i pieprz do smaku WYKONANIE: Kapustę umyć i poszatkować. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Składniki zalać rosołem i gotować ok 5 min. Odcedzić. Wywar zachować. Ziemniaki ugotować w łupinach. Obrać ze skórki i pokroić w plastry. Z masła i mąki przygotować jasną zasmażkę. Rozprowadzić wywarem. Dodać śmietanę i przecier pomidorowy. Posolić i popieprzyć. Formę do zapiekanek wysmarować tłuszczem. Na dno ułożyć warstwę ziemniaków,następnie warstwę duszonych ziemniaków i znowu warzywa. Układać tak warstwami, aż do wyczerpania składników. Każdą warstwę skrapiać sosem. Wierzch zapiekanki polać resztą sosu i posypać tartym serem. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku przez ok 40 min.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin