Grzyby z orzechami .doc

(1 KB) Pobierz

Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 25 min.

500 g pieczarek,

1 lyzka siekanej zielonej pietruszki,

1 lyzka orzeszkow pinii lub wyluskanych ziaren slonecznika,

1 lyzka wyluskanych orzechow wloskich, drobno posiekanych,

1 lyzka rodzynkow,, wymoczonych w wodzie i odcisnietych,

125 ml smietany,

250 ml bialego wytrawnego wina,

1 kieliszek brandy,

sol, pieprz,

maslo do smazenia.

 

1. Pieczarki oczyscic, umyc starannie i osuszyc. Kapelusze oddzielic od trzonkow. Te ostatnie drobno posiekac.

2. Na patelni rozgrzac 50 g masla i obsmazac na nim przez 10 min posiekane

trzonki i kapelusze pieczarek. Dodac posiekana pietruszke, osolic i doprawic

spora iloscia pieprzu. Zalac winem i dusic na wolnym ogniu 25 min.

3. Dodac rodzynki, posiekane orzechy wloskie oraz orzeszki pinii lub ziarnka

slonecznika. Gotowac jeszcze 10 min.

4. Dodac brandy i smietane, wymieszac dokladnie i pozostawic na ogniu jeszcze 5

min do zgestnienia.

5. Podawac z ryzem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin