Tagliatelle z grzybami.doc

(1 KB) Pobierz

Trudność: łatwe

 

 

Składniki

 

                            250 g makaronu tagliatelle (długie wstążki)

                           

                            3 łyżki masła

                           

                            200 g grzybów (pieczarki, prawdziwki lub jakie lubicie)

                           

                            1/2 szkl. białego wytrawnego wina

                           

                            1/2 szkl. słodkiej śmietany

                           

                            1 łyżka oliwy

                           

                            pęczek natki pietruszki

                           

                            2 ząbki czosnku

                           

                            1 cebula

                           

                            150 g parmezanu startego

                           

                            sól i pieprz

                           

              Olej i masło rozgrzać na patelni, zeszklić posiekaną cebulę. Grzyby pokroić na spore kawałki, dodać do cebuli, smażyc kilka minut.

                                                       

              Posiekać czosnek, wrzucić na patelnię, dolać wino i zwiększyć ogień (wino musi odparować). Doprawić solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień, dodać śmietanę, gotować, aż sos zgęstnieje.

                                                       

              Ugotować makaron (bardzo dobry jest szpinakowy- polecam do tej potrawy!!), połączyć z sosem, dodać posiekaną natkę pietruszki. Każdą porcję już na talerzu posypać parmezanem. Smacznego!

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin