Trudność: łatwe
Składniki
• 250 g makaronu tagliatelle (długie wstążki)
• 3 łyżki masła
• 200 g grzybów (pieczarki, prawdziwki lub jakie lubicie)
• 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
• 1/2 szkl. słodkiej śmietany
• 1 łyżka oliwy
• pęczek natki pietruszki
• 2 ząbki czosnku
• 1 cebula
• 150 g parmezanu startego
• sól i pieprz
Olej i masło rozgrzać na patelni, zeszklić posiekaną cebulę. Grzyby pokroić na spore kawałki, dodać do cebuli, smażyc kilka minut.
Posiekać czosnek, wrzucić na patelnię, dolać wino i zwiększyć ogień (wino musi odparować). Doprawić solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień, dodać śmietanę, gotować, aż sos zgęstnieje.
Ugotować makaron (bardzo dobry jest szpinakowy- polecam do tej potrawy!!), połączyć z sosem, dodać posiekaną natkę pietruszki. Każdą porcję już na talerzu posypać parmezanem. Smacznego!
zadok