Salatka a la gundel .doc

(1 KB) Pobierz

Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.

300 g malych grzybow prawdziwkow,

120 g mlodej zielonej fasolki,

200 g szparagow,

2 zielone papryki,

2 pomidory,

1 glowka salaty,

1 nieduzy ogorek,

1 peczek zielonej pietruszki,

1 lyzka cukru,

sol, pieprz.

Sos:

2 lyzki oleju,

4 lyzki soku cytrynowego,

keczup, sol, pieprz.

 

1. Jarzyny dokladnie umyc. Grzyby umyc, oczyscic i pokroic. Z papryki wyjac

gniazda nasienne. Pomidory sparzyc wrzatkiem, zdjac skore. Ogorek obrac. Fasolke pokroic na kawalki dlugosci 1,5 cm. Twarde czesci szparagow odlamac

palcami i odrzucic. Biale czesci cienko obrac z wlokien. Zielona pietruszke

drobno posiekac.

2. Grzyby udusic razem z zielona pietruszka na oleju. Dodac sol, pieprz i

ostudzic.

3. Szparagi i fasolke ugotowac w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Osaczyc z

wody i ostudzic. Pomidory pokroic na kawalki, ogorek pokroic w cienkie plasterki i posolic.

4. Papryki podpiec na ruszcie lub w piekarniku, zdjac skore i pokroic w cienkie

paski.

5. Odlozyc kilka duzych lisci salaty do przybrania a reszte porozrywac palcami

na kawalki.

6. Przygotowac sos: rozetrzec sol z pieprzem i sokiem cytrynowym. Dodac oliwe,

keczup i dobrze wymieszac.

7. W duzej misce wymieszac jarzyny z grzybami. Polac sosem i wstawic do lodowki. Podawac na polmisku wylozonym salata, przybrac zielona pietruszka. Salatke mozna podawac jako przystawke lub jako dodatek do miesa.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin