Składniki
• przodek i udziec królika
• 2 ząbki czosnku, 2 cebule
• 1 l zsiadłego mleka
• 50 dag pieczarek
• 2 łyżki masła, łyżka mąki
• pól szklanki śmietany, pieprz, sól
Etapy przygotowania
1. Królika natrzeć czosnkiem z solą i zalać zsiadłym mlekiem. Włożyć na 24 godziny do lodówki. Wyjąć mięso z zalewy, osuszyć i oddzielić od kości.
2. Mięso pokroić na niewielkie kawałki. Podsmażyć je na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do rondla, dodać pokrojone pieczarki i posiekaną cebulę.
3. Podlać niewielką ilością wody, przykryć i udusić. Gdy mięso będzie miękkie, wlać śmietanę roztrzepaną z mąką , zagotować i doprawić. Podawać z kopytkami i surówką z kapusty.
zadok