Peklowanie mięsa na wielkanocny stół.doc

(547 KB) Pobierz
Składniki:



Peklowanie mięsa na wielkanocny stół

    

Składniki:

Zalewa do peklowania:
- 10 dkg soli,
- 1 dkg saletry,
- 2 dkg cukru,
- liście laurowe, ziele angielskie, goździki,
- wszelkie ulubione zioła, czosnek,
- 1 litr wody,
- duża kamienna miska.

Mięso:
- 4 kg mięsa w sporych kawałkach, np: schab karkowy, boczek, szynka.

 

Przygotowanie:

1) Wodę zagotować z liściem laurowym, zielem angielskim i goździkami. Do gorącej wrzucić sól, saletrę, cukier. Dobrze rozpuścić. Mięso natrzeć czosnkiem i wybranymi ziółkami.

2) Schłodzoną do temperatury pokojowej wodę wlać na dno miski. Układać mięso. Zalać całość resztą wody. Woda musi koniecznie przykrywać całą powierzchnię mięsa. To bardzo ważne.

3) Miskę wstawiamy do lodówki na 4 dni. Jeśli kawałki są nieduże - ok. 1 kg, wystarczą 3 dni. Co drugi dzień wyjmujemy, obracamy mięso i sprawdzamy, czy jest szczelnie przykryte wodą. Jeśli nie - dolewamy nieco dobrze osolonej i wystudzonej wody.

4) Po 4 dniach mięso wyjmujemy. Osączamy z solanki i pieczemy. W zależności od wielkości poszczególnych kawałków - tyle czasu, ile zwykle na to przeznaczamy.

Jak podawać?
Znakomite na ciepło. Pokrojone na odpowiednie porcje. Z pieczonymi lub chociaż odsmażonymi ziemniakami.
Bardzo smaczne jako wędlina. Pokrojone cienko, z dodatkiem chrzanu lub ćwikły.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin