Schab pieczony po warszawsku.doc

(61 KB) Pobierz
Schab pieczony po warszawsku

Schab pieczony po warszawsku.

Drukuj

E-mail

Początek formularza

Oceny: / 0
KiepskiBardzo dobry 

Dół formularza

Nadesłał tinca   

Składniki :

80 dag schabu,

4 dag tłuszczu,

2 dag mąki,

15 dag pieczarek,

2 dag masła,

3 dag orzechów włoskich bez łupin,

3 dag chrzanu tartego,

żółtko,

sól, pieprz

Przygotowanie:

Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokroić, usmażyć. Orzechy włoskie sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, posiekać. Mięso umyć, oddzielić od kości, z których ściąć mięso, zemleć, wymieszać z pieczarkami, orzechami, chrzanem i żółtkami, doprawić. Przez całą długość schabu zrobić nożem otwór, w który włożyć nadzienie. Posypać mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu i piec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem. Po upieczeniu wyjąć, pokroić na porcje, polać doprawionym sosem. Opcjonalnie ugotować z pozostałych kości i jarzyn wywar, sklarować, dodać żelatynę. Zastygającą galaretą zalać na udekorowanym półmisku pokrojony w plastry upieczony schab.

Sposób podania:

 Podawać z ziemniakami, kalafiorem i surówkami.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin