Porzeczki białe i czerwone nadają się do wyrobu pierwszorzędnych win. Im owoce są dojrzalsze, tym lepsze uzyskamy wino. Jeśli mamy niezbyt dojrzałe porzeczki, to trzeba je zostawić na kilka dni w suchym, przewiewnym miejscu, celem dojrzenia.Porzeczki należy umyć i obrać skrupulatnie z szypułek i łodyżek z powodu ich gorzkiego smaku. Owoce należy zmiażdżyć jakimkolwiek sposobem.Porzeczki posiadają dość dużo kwasu i dlatego czasem sok porzeczkowy rozcieńcza się wodą w stosunku nawet 1l soku : 2l wody. Powstałą miazgę należy zalać odpowiednią ilością wrzącej wody i po ochłodzeniu zadać zaczynem drożdży. Po dwudniowym nafermentowaniu, przecedzić, dodać roztworu cukru (jeśli dużą ilość to w dwóch ratach) i fermentować.
Porzeczki białe posiadają trochę mniej kwasu, niż czerwone i dlatego można trochę zmniejszyć ilość wody lub zwiększyć ilość owoców.
Przykłady na 10l wina:
Wino z BIAŁYCH porzeczek
wino 9%
wino 11%
wino 17%
4,5kg porzeczek
4,75kg porzeczek
5kg porzeczek
6l wody
5,5l wody
4,75l wody
1,2kg cukru
1,7kg cukru
2,8kg cukru
2g pożywki
3g pożywki
4g pożywek
Podobno bardzo dobre wina daje połączenie porzeczek z czereśniami...
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Aesculapus