Omlet zapiekany z bezamiPorcja dla 2-4 osob. Czas przygotow. 35 min.6 jaj,6 malych bez,30 ml smietanki,50 g masla,80 g konfitury wisniowej,30 g orzechow wloskich bez lupin,2 bialka,150 g cukru,cukier puder do posypania.1. Jaja umyc w cieplej wodzie, wybic do miski. Wymieszac z pokruszonymi bezami,smietanka, 2 lyzkami cukru i 1 lyzka drobno posiekanego masla. Lekko ubicwidelcem, podzielic na 2 rowne czesci.2. W 2 plaskich zaroodpornych naczyniach jednakowej srednicy rozgrzac maslo.Wlac mase jajeczna, wstawic do piekarnika ogrzanego do temp. 220żC. Piec ok.10 min.3. Orzechy drobno posiekac, przelozyc do miseczki, wymieszac z konfitura.4. Bialka ubic na sztywna piane dodajac na koncu 120 g cukru.5. Omlety wyjac z piekarnika. Na jednym rozsmarowac konfiture z orzechami,przykryc drugim. Na wierzchu polozyc ubita piane i ponownie wstawic do goracego piekarnika na 3-5 min. Gdy bialka sie zrumienia wyjac, posypac cukrempudrem i od razu podawac.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 24 "Naleśniki, omlety i suflety", strona 34.
pio944