Omlet zapiekany z bezami.doc

(20 KB) Pobierz
Omlet zapiekany z bezami

Omlet zapiekany z bezami
Porcja dla 2-4 osob. Czas przygotow. 35 min.
6 jaj,
6 malych bez,
30 ml smietanki,
50 g masla,
80 g konfitury wisniowej,
30 g orzechow wloskich bez lupin,
2 bialka,
150 g cukru,
cukier puder do posypania.

1. Jaja umyc w cieplej wodzie, wybic do miski. Wymieszac z pokruszonymi bezami,
smietanka, 2 lyzkami cukru i 1 lyzka drobno posiekanego masla. Lekko ubic
widelcem, podzielic na 2 rowne czesci.
2. W 2 plaskich zaroodpornych naczyniach jednakowej srednicy rozgrzac maslo.
Wlac mase jajeczna, wstawic do piekarnika ogrzanego do temp. 220żC. Piec ok.
10 min.
3. Orzechy drobno posiekac, przelozyc do miseczki, wymieszac z konfitura.
4. Bialka ubic na sztywna piane dodajac na koncu 120 g cukru.
5. Omlety wyjac z piekarnika. Na jednym rozsmarowac konfiture z orzechami,
przykryc drugim. Na wierzchu polozyc ubita piane i ponownie wstawic do goracego piekarnika na 3-5 min. Gdy bialka sie zrumienia wyjac, posypac cukrem
pudrem i od razu podawac.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 24 "Naleśniki, omlety i suflety", strona 34.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin