Odc. 21 - Zimowa kolacja.doc

(32 KB) Pobierz
1

1. Mozarella en carozza:

 

Składniki:

0.5 kilograma świeżej mozzarelli

Bochenek białego chleba (pokrojony na 20 kromek)

½ szklanki mąki

1 szklanka bułki tartej

5 dużych jaj

½ szklanki Pesto z suszonych pomidorów

Olej do smażenia (najlepiej szafranowy lub canola)

 

Przygotowanie:

Za pomocą foremki wytnij z dwudziestu kromek chleba kółka o średnicy około 8cm. Na środku dziesięciu kółek rozsmaruj Pesto. W trzech oddzielnych miskach przygotuj: mąkę, roztrzepane jajka i bułkę tartą. Kawałki mozzarelli obtocz w mące i umieść na kawałkach chleba posmarowanych Pesto. Na wierzch każdej kanapki umieść chlebowe kółka nie smarowane Pesto. Ściśnij lekko, żeby było łatwiej panierować. Mocz każdą kanapkę w jajku a następnie w bułce tartej. Smaż kanapki na rozgrzanym oleju partiami aż zbrązowieją, a ser zacznie wyciekać. Podawaj ciepłe.

2. Mięso duszone z warzywami:

Składniki:

1 kg mięsa pieczeniowego bez kości

250g pancetty (pokrojonej w kostkę)

4 obrane i rozbite ząbki czosnku

1 średnia cebula, obrana i pokrojona wzdłuż

1 duża łodyga selera pokrojona na około 2.5 cm części

Kilka długich smukłych marchewek pokrojonych najpierw wszerz, potem wzdłuż ( 4 kawałki z jednej marchewki)

2 szklanki czerwonego wytrawnego wina

1 szklanka bulionu drobiowego lub wołowego

½ łyżki octu balsamicznego

Szczypta cukru

2 puszki 250g pomidorów pokrojonych w kostkę

Gałązka rozmarynu

2 łyżki posiekanej pietruszki

Sól

Pieprz

Olej do smażenia

Makaron jajeczny, ugotowany i wymieszany z odrobiną masała i pietruszki

 

Przygotowanie:

Mięso wcześniej nasól, zawiń w folię i pozostaw na noc w lodówce. Przed przygotowanie ogrzej je do temperatury pokojowej.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 150oC. W naczyniu do duszenia rogrzej kilka łyżek oleju. Przysmaż wołowinę z każdej strony, aż będzie rumiana. Wyjmij mięso, a do garnka ze smażenia mięsa wrzuć pancettę, cebulę, seler, czosnek, odrobinę soli i smaż aż warzywa zmiękną. Dodaj wino, bulion, pomidory, szczyptę cukru, sól, pieprz i ocet. Doprowadź do wrzenia i gotuj aż płyn zredukuje się o połowę. Usmażone wcześniej mięso włóż do garnka , dodaj jeszcze pietruszkę i rozmaryn. Doprowadź do wrzenia przykryj pokrywką i umieść w rozgrzanymi piekarniku na godzinę. Po godzinie odwróć mięso i piecz kolejną godzinę. Po tym czasie dodaj marchew, znowu odwróć mięso i piecz jeszcze 30-45  minut. Mięso powinno być miękkie ( sprawdź widelcem). Po wyjęciu mięsa i marchewki na kuchence gotuj jeszcze płyn aby uzyskać konsystencję sosu. Tak przygotowaną pieczeń podawaj w plastrach, z makaronem, udekoruj marchewką i natką pietruszki.

 

3. Ryżowy deser:

 

Składniki:

4 szklanki mleka

¼ szklanki cukru

½ laski wanilii

Skórka pomarańczowa

Szczypta soli

2 duże żółtka

 

 

Przygotowanie:

Do głębokiego rondla wsyp ryż, cukier , wanilię i wlej mleko. Dosmacz szczyptą soli i odrobiną skórki pomarańczowej. Doprowadź do wrzenia na małym ogniu cały czas mieszając. Gotuj przez 30-40 minut na wolnym ogniu aż ryż zmięknie. Wlej żółtka do miski, dodaj około pół szklanki przygotowywanego w garnku puddingu ryżowego i wymieszaj. Wymieszany pudding z jajkami przelej do garnka z całością. Gotuj jeszcze chwilę cały czas mieszając. Powinien powstać kremowy pudding. Po zdjęci z ognia wyjmij wanilię i skórkę pomarańczową. Pudding podawaj schłodzony lub w temperaturze pokojowej.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin