Odc. 12 - Smakołyki wuja Cosmo.doc

(38 KB) Pobierz
1

1. Zupa Tortellini na żeberkach

Czas przygotowywania: 15 minut, czas gotowania: 2 godziny.

Składniki:

·         1 kg żeberek pokrojonych na krótkie kawałki, pooddzielane każde żeberko od siebie

·         3 kostki bulionu wołowego

·         1 mała cebula, drobno pokrojona

·         1 i 1/2 szklanki mini-marchewki pokrojonej na talarki

·         3 gałązki natki selera, posiekane

·         3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę

·         i średniej wielkości ziemniak, najlepiej odmiana Idaho, obrany i pokrojony

·         2 pomidory, pokrojone

·         czarny pieprz

·         2 łyżki natki z pietruszki, posiekane

·         starty ser pecorino do posypania lub innego owczego sera

Sposób przygotowania:

  1. Włóż żeberka do dużego garnka i zalej zimną wodą aby przykrywała mięso. Gotuj mięso aż będzie miękkie, w razie potrzeby zbierz szumowiny. Wyciągnij mięso z wody i pozostaw do lekkiego ostygnięcia. Jeszcze ciepłe oddziel od kości i pokrój na małe kawałki.
  2. Dolej do wywaru z żeberek 2-3 szklanki wody i zagotuj. Wrzuć kostki rosołowe. Wrzuć mięso z żeberek, cebulę, mini-marchewkę, seler, czosnek, ziemniaka, pomidora i trochę pieprzu. Gotuj aż wrzucone warzywa zmiękną (ok. 45 minut).
  3. Do zupy wrzuć zamrożone tortellini z serem i gotuj w zupie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodaj natkę z  pietruszki.
  4. Przy podawaniu posyp zupę startym serem pecorino.

 

2. Makaron z krewetkami

Składniki:

·         1/4 szklanki oliwy z oliwek

·         1/4 szklanki masła

·         500 g obranych i pooddzielanych dużych krewetek, ok. 16-20 sztuk

·         sól i pieprz

·         4 ząbki czosnku, zgniecione

·         1 łyżka posiekanego świeżego oregano

·         2 łyżki posiekanej natki pietruszki

·         1/2 szklanki bułki tartej Buddy’ego Valastro

·         1/4 szklanki startego sera pecorino lub innego owczego

·         sok z 3 cytryn

·         500 g ugotowanego makaronu linguine lub inny makaron typu wstążka

Sposób przygotowania:

  1. W dużej patelni umieść oliwę, masło, czosnek. Wrzuć krewetki, posyp solą i pieprzem. Po 2-3 minutach dodaj oregano i natkę pietruszki i smaż. Obracaj co jakiś czas krewetki aby obsmażyły się z obydwu stron. Następnie dodaj bułkę tartą i ser, wymieszaj. Dodaj sok z cytryny i dobrze wymieszaj.
  2. Na talerzu usyp kopczyk z makaronu i na wierzchu umieść smażone krewetki.

3. Chleb czosnkowy z masłem czosnkowym

Składniki:

·         250 g masła

·         3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę

·         pół szklanki natki pietruszki

·         skórka z 1 cytryny

·         sól

·         bochenek włoskiego chleba (można zastąpić go zwykłym, polskim chlebem)

Sposób przygotowania:

  1. Wyjmij masło z lodówki po pozostaw go na chwilę aż zmięknie w temperaturze pokojowej. Do blendera daj masło, czosnek, natkę pietruszki, skórkę z cytryny i sól i miksuj do połączenia składników.
  2. Przekrój bochenek chleba na pół. Nasmaruj każdą stronę chleba dużą ilością masła czosnkowego. Połóż na formie do pieczenia i piecz w temperaturze 190 stopni w piekarniku przez 7-10 minut na złoty kolor.
  3. Tak przygotowane masło czosnkowe można przechowywać w temperaturze pokojowej lub przełożyć do plastikowego pojemnika na masło i przechowywać w lodówce przez 6 tygodni lub w zamrażarce przez 6 miesięcy.

 

4. Affogatto

Składniki:

·         1 litr lodów waniliowych najwyższej jakości

·         4 filiżanki espresso

·         0,5 l lekko ubitej śmietany posłodzonej 1 łyżką cukru

·         2 łyżki ciasteczek amaretti, wafli pizelle lub biszkoptów do przybrania

Sposób przygotowania:

Do 4 szklanych salaterek, pucharków lub wysokich szklanek daj kilka łyżek lodów waniliowych. Polej lody kawą espresso. Pokrusz ciasteczka i posyp nimi lody. Na wierzch połóż ubitą śmietanę i ponownie posyp pokruszonymi ciasteczkami.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin