Pieczen barania nadziewana szynkaPorcja dla 6-10 osob. Czas przygotow. 5,5 godz.1 udziec barani (ok. 4-5 kg),500 ml octu 3%,100 g sloniny,1 cebula,1 lyzka koncentratu pomidorowego,125 ml bulionu,250 ml bialego wytrawnego wina,1 lisc laurowy,5 jagod jalowca,5 ziaren pieprzu,1/2 lyzki maki,1/2 lyzki masla do sosu,sol, pieprz.Do szpikowania:200 g szynki,2 lyzki masla,100 g twarogu lub bryndzy,2 jaja,100 g tartej bulki,3 zabki czosnku,2 lyzki drobno pokrojonej zielonej pietruszki,1/4 lyzeczki utartej galki muszkatolowej,sol, pieprz.1. Udziec umyc, osuszyc, oczyscic z zyl i nadmiaru tluszczu, wykroic kosc udowa. Mieso pobic palka. Wlozyc do miski, zalac wrzacym octem, odstawic wchlodne miejsce na co najmniej 2 godz.2. Przygotowac farsz: szynke i obrany czosnek posiekac. Twarog rozkruszyc.Przelozyc szynke, czosnek i twarog do miski, dodac tarta bulke, pietruszke,galke, wbic jaja, doprawic sola i pieprzem, wymieszac wszystkie skladniki,ucierajac je na jednolita mase.3. Mieso wyjac z marynaty, oplukac, wysuszyc. Ponacinac w kilku rzedach, wcisnac w naciecia polowe przygotowanego farszu. Pozostaly farsz wlozyc w otworpozostaly po wyjeciu kosci. Udziec zwiazac bialym bawelnianym sznurkiem.4. Roztopic w naczyniu pokrojona w kostke slonine, wlozyc mieso, smazyc po 6-7min z kazdej strony, az do zrumienienia. Dodac koncentrat pomidorowy, posiekana cebule, lisc laurowy, jagody jalowca i pieprz. Wlac bulion, polowe wina. Dusic ok. 2,5 godz. Od czasu do czasu przewrocic mieso i podlac winem.Jesli trzeba, doprawic sola.5. Upieczone mieso wyjac, pokroic w plastry. Dodac do sosu zasmazke z maki zrumienionej na masle, sos przetrzec, polac nim pieczen i podawac.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 30 "Jagnięcina i baranina", strona 46.
czajkpiotr69