Zapiekanka z tuńczykiem.rtf

(6 KB) Pobierz
Zapiekanka z tuñczykiem

Zapiekanka z tuńczykiem

 

Składniki:

szklanka ryżu długoziarnistego

szklanka mleka

łka masła

łka mąki krupczatki

duża cebula

czek cebuli dymki

15 dag kukurydzy z puszki

puszka tuńczyka w sosie własnym

4 pomidory

łka startego parmezanu

łka octu winnego

l

pieprz

łka masła do wysmarowania naczynia

 

Przygotowanie potrawy zacznij od ugotowania ryżu na sypko. Potem umyj, obierz i drobno pokrój dymkę, cebulę obierz i posiekaj. Kukurydzę i tuńczyka osącz z zalewy. Pomidory sparz, obierz i pokrój w plastry. Na patelni roztop masło, wsyp mą, wymieszaj, a następnie rozprowadź zimnym mlekiem. Dodaj cebulę, kukurydzę, dymkę, ocet i tuńczyka. Całość przypraw solą oraz pieprzem i duś 2-3 minuty.

 

Teraz wysmaruj masłem żaroodporne naczynie. Do naczynia wlej sos tuńczykowo-warzywny i włóż ryż. Na wierzchu ułóż plastry pomidorów. Na koniec obficie posyp parmezanem i wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Podawaj z dowolną surówką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin