Potrawka cieleca z ryzemPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz. 10 min.750 g cieleciny,1 l rosolu,150 g ryzu,2 marchewki,1 cebula,200 g szparagow z puszki,100 g pieczarek,4 lyzki masla,1 lyzka pasty pomidorowej,100 ml smietany,1 zoltko,1 lyzka maki,1 peczek koperku,4 lyzki soku cytrynowego,bouquet garni,3 gozdziki,1/4 lyzeczki galki muszkatolowej,sol, pieprz.1. Cielecine umyc, pokroic w kostke o boku 3 cm. Skropic 1 lyzka soku cytrynowego, by mieso pozostalo biale.2. Marchewki i cebule obrac, oplukac. Marchewki pokroic w kostke. W cebule wbicgozdziki.3. W garnku rozgrzac 2 lyzki masla, wlozyc mieso, dusic 5 min (nie rumienic).Wlac 500 ml zimnego rosolu, dodac marchewke, bouquet garni i cebule. Gotowacna malym ogniu ok. 1 godz. 15 min.4. Oplukany ryz wrzucic do rozgrzanego rosolu (500 ml), gotowac 10 min. Odcedzic, dodac 1 lyzke masla, paste pomidorowa i sol. Wymieszac, wlozyc do 4natluszczonych foremek w ksztalcie pierscieni. Foremki umiescic w naczyniu zwoda. Zapiekac 20 min w piekarniku w temp. 180żC.5. Pieczarki obrac, oplukac, pokroic, usmazyc na masle. Szparagi pokroic w kawalki dlugosci 6 cm.6. Mieso i marchewke wyjac z wywaru. Wywar przecedzic. Z maki i masla zrobiczasmazke, rozprowadzic zimnym wywarem, dodac smietane, sok cytrynowy i zoltko. Doprawic sola, pieprzem i galka, zagotowac. Dodac szparagi, pieczarki ipokrojony koperek.7. Ryz wyjac z foremek na talerze. Do srodka kazdego pierscienia wlozyc mieso ipolac goracym sosem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 28 "Cielęcina i wołowina", strona 86.
czajkpiotr69