Krem ananasowy
Składniki:
- 1 puszka ananasa (krążki)- 1 budyń śmietankowy- 1/2 szklanki mleka- 5 żółtek- 1 czubata łyżka mąki tortowej- 1-1,5 kostki masła- 3 łyżki soku z cytryny- 3-4 łyżki spirytusu
Wykonanie:
- ananasy dobrze odcedzić na sicie, pokroić w 2-3 milimetrowe kawałeczki, wrzucić na sitko i wydusić sok- budyń śmietankowy rozrobić w 1/2 do 3/4 szklanki mleka, dodać 1 żółtko i 1 czubatą łyżkę mąki tortowej- sok z ananasa zagotować- do gotującego się soku wlać rozrobiony budyń, chwilę zagotować aż zacznie "puchać", wystudzić w zimnej wodzie- 1 kostkę (do 1,5) masła utrzeć z 4 żółtkami i dodać wystudzony budyń- dodać ananasy, sok z cytryny i spirytus, wymieszać
tatanka.com