Szarlotka wyśmienita
Ciasto1 Kasia1 szklanka cukru3 szklanki mąki4 żółtka1 całe jajko2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki kwaśnej śmietanyNadzienie2 kg jabłek najlepiej papierówek1 i 1/2 szklanki cukru2 kisiele cytrynowe1 płaska łyżeczka cynamonuNa chrupiącą skórkę3 łyżki kwaśnej śmietany4 łyżki cukru
Wykonanie:
Ciasto szybko zagnieść z podanych składników - schłodzić w lodówce co najmniej 1 godzinę (ja zostawiam na całą noc). Podzielić na 2 części, pierwszą rozwałkować i wyłożyć spód blaszki.Jabłka obrać, pokroić i przesmażyć z cukrem - ostudzić. Do zimnej masy dodać kisiel i cynamon, wymieszać wyłożyć na ciasto. Drugą część rozwałkować i położyć na jabłkach. Wierzch ciasta posmarować śmietaną i posypać cukrem. Podczas pieczenia utworzy się chrupiąca skórka.
tatanka.com