Szarlotka wyśmienita.doc

(347 KB) Pobierz
Szarlotka wyśmienita

Szarlotka wyśmienita

 

Ciasto
1 Kasia
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki
4 żółtka
1 całe jajko
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kwaśnej śmietany

Nadzienie
2 kg jabłek najlepiej papierówek
1 i 1/2 szklanki cukru
2 kisiele cytrynowe
1 płaska łyżeczka cynamonu

Na chrupiącą skórkę
3 łyżki kwaśnej śmietany
4 łyżki cukru

 

Wykonanie:

Ciasto szybko zagnieść z podanych składników - schłodzić w lodówce co najmniej 1 godzinę (ja zostawiam na całą noc). Podzielić na 2 części, pierwszą rozwałkować i wyłożyć spód blaszki.
Jabłka obrać, pokroić i przesmażyć z cukrem - ostudzić. Do zimnej masy dodać kisiel i cynamon, wymieszać wyłożyć na ciasto. Drugą część rozwałkować i położyć na jabłkach. Wierzch ciasta posmarować śmietaną i posypać cukrem. Podczas pieczenia utworzy się chrupiąca skórka.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin