Karp w maśle
Składniki
· 1,5 kg karpia
· 200 g masła (1 kostka)
· 2 duże cebule
· przyprawa do ryb
· mąka do panierowania
Karpia oczyszczamy z łusek, patroszymy, odcinamy głowę i myjemy. Tak przygotowaną rybę solimy dosyć mocno. Połowę pokrojonej w półplasterki cebuli wkładamy do środka
karpia, resztą obkładamy rybę na zewnątrz. Karpia zostawiamy w lodówce do dnia następnego.
Nastepnego dnia oczyszczamy karpia z cebuli i nadmiaru soli, kroimy w dzwonki i oprószamy przyprawą do ryb. Masło roztapiamy na patelni
na bardzo małym ogniu. Smażymy
karpia opanierowanego tylko w mące na maśle na małym ogniu (z każdej strony po około 10-15 minut), zwracajac uwagę, by nie przywarł do patelni.
tatanka.com