Lecznicza siła ekstraktu z grejpfruta.rtf

(672 KB) Pobierz
S

S. Sharamon, B. J. Baginski/

 

Lecznicza siła ekstraktu z grejpfruta

 

Oficyna Wydawnicza "MH", Warszawa 1998

 

1998 Wydanie I

/The Power OfGrapefruit Seed -

Das Wunder Im Kem Der Grapefruit.

 

Lecznicza siła ekstraktu z grejpfruta

 

Uwaga:

Informacje o ekstrakcie z grejpfruta i jego zastosowaniu zawarte w tej książce zostały pieczołowicie zebrane i sprawdzone w czasie poszukiwań na terenie wielu krajów. Zawierają one wyniki szeregu badań i doświadczeń przeprowadzonych z ekstraktem. Jednakże, różne sposoby dawkowania i objawy chorób podane w książce nie mogą być uważane za zastąpienie odpowiedniej diagnozy lub/i leczenia przez lekarza, psychoterapeutę lub naturoterapeutę. Przy używaniu ekstraktu z grejpfruta należy zwracać uwagę na informacje na opakowaniu i skorzystać z porady lekarza, naturoterapeuty lub farmaceuty. Ani wydawcy ani autorzy nie biorą na siebie odpowiedzialności z efekty właściwego lub niewłaściwego zastosowania ekstraktu opisane w tej książce.

Oficyna Wydawnicza "MH", Warszawa 1998 Wydanie I

/The Power OfGrapefruit Seed -

Das Wunder Im Kem Der Grapefruit.

S. Sharamon, B. J. Baginski/

Copyright(r) 1995

Wszystkie prawa zastrzeżone.

Książkę opublikowano w kooperacji ze Schneelówe Verlagsberatung und Verlag, Aitrang

Tłumaczenie z języka angielskiego: Radosław Araszkiewicz

ISBN 83-906620-7-8

 

 

Spis treści

Przedmowa

Pierwsze spotkanie

Drzewo zwane "Citrus Paradisi"

Usta i jama ustna

Zęby i dziąsła

Nos i zatoki nosowe

Górne drogi oddechowe

Uszy

Twarz

Skóra głowy i włosy

Skóra

Stopy

Grzybice paznokci rąk i stóp

Pochwa i genitalia Ekstrakt z grejpfruta w użytku wewnętrznym

Zapalenia

Przeziębienia

Zakażenia przewodu pokarmowego

Zapalenie śluzówki żołądka, wrzody żołądka i dwunastnicy

Candida albicans i inne choroby grzybicze

Choroby pasożytnicze

Alergie

Lepiej zapobiegać niż leczyć Najmniejsza apteczka świata Opisy doświadczeń użytkowników ekstraktu Inne sposoby wykorzystania ekstraktu z grejpfruta

Higiena osobista

Kosmetyki

Ekstrakt w opiece nad niemowlęciem

W pielęgnacji

Ekstrakt w gospodarstwie domowym            

Ekstrakt w placówkach gastronom, i przem. spożywczym

W saunie, w łaźni, na basenie                  

Odkażanie wody pitnej  

Dla zwierząt domowych                        

Ekstrakt w hodowlach                          

Dla roślin                                     

Robienie ekstraktu samemu                           

Fakty naukowe

Analizy laboratoryjne

Refleksje

Podziękowania

Autorzy

Bibliografia

 

Przedmowa

 

O przyjaznych naszemu zdrowiu właściwościach owoców grejpfruta możemy przeczytać w wielu publikacjach. Już w 310r p.n.e. grecki historyk Teofrast napisał: "Miąższ tych owoców uważany jest za lek przy zatruciach i ma także zdolności odświeżania oddechu". Do medycyny grejpfrut został wprowadzony przez rzymskiego przyrodnika Pliniusza.

Jest to owoc, który według medycyny ludowej potrafi przynieść nam wiele korzyści. I tak dla przykładu spożywanie go może przynieść nam ulgę w zatruciach pokarmowych, dolegliwościach jelitowych lub przy oczyszczaniu jelit. Zawarte w soku grejpfrutowym substancje mają zdolność wypłukiwania z naczyń krwionośnych złogów cholesterolowych, przez co działają one przeciw miażdżycy. Substancje gorzkie zawarte w grejpfrucie wspaniale służą naszej wątrobie. Zostaje ona przez nie oczyszczona, odmłodzona. Grejpfrutowy sok sprawia., że wątroba zwiększa produkcję żółci, o wiele lepiej spełnia swoją funkcję filtrowania krwi, lepiej radzi sobie z wychwyconymi ze krwi truciznami. Te i inne dobroczynne właściwości grejpfrutowego soku sprawiają, że jest on jedną z najbardziej skutecznych substancji, które używane są do kuracji oczyszczających. Nie jedna osoba doznała zbawiennego działania grejpfrutowego soku podczas tygodniowego oczyszczania swego organizmu polegającego na piciu soków z cytrusów, głównie z grejpfruta. Uwaga: ze względy na wychładzające działanie cytrusów, kuracje taką powinno się przeprowadzać w miesiącach ciepłych. Substancje pozyskiwane z owoców grejpfruta mają też szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Wiele bardzo aktywnych enzymów zawartych w grejpfrutach, które przyjmowane wraz z sokiem wspaniale oczyszczają i odmładzają ciało od wewnątrz, użyte zewnętrznie sprawiają, że skóra staje się zdrowsza, elastyczniej sza, odporniejsza. Kultury z przeszłości używały grejpfruta jako środka do higieny jamy ustnej, higieny osobistej, dezynfekcji ran.

Z grejpfrutem, jak i z innymi cytrusami, jest jednak jeden mały problem. Ma on działanie wychładzające na nasze ciało. Oznacza to, że spożywany w dużych ilościach powoduje po pewnym czasie chroniczne poczucie zimna, problemy z gardłem, spadek wydolności żołądka i trawienia, choroby zatok, obniżenie odporności i inne problemy. Oczywiście mieszkańcy ciepłych krajów nie odczują ochłodzenia swych ciał jako czegoś niepożądanego i będą chętnie wykorzystywać tę właściwość grejpfruta. Jednakże, w naszym klimacie spożywanie zbyt wielu grejpfrutów lub picie w dużych ilościach soku z tych owoców może nam zaszkodzić. Dotyczy to zwłaszcza pór chłodnych, czyli większej części roku. Tak więc pijąc duże ilości soku z cytrusów, by ich witaminami wspomóc naszą odporność, możemy niechcący zafundować sobie serię przeziębień.

Z drugiej jednak strony, biorąc pod uwagę wiedzę liczącej sobie kilka tysięcy lat medycyny staroindyjskiej - Ayurwedy, w naszym klimacie brakuje kilku smaków. Smaki ayurwedyjskie nie są to jakieś jednoznacznie określone substancje chemiczne, lecz raczej grupy związków występujące w środowisku. Wszystko co spożywamy ma jakiś smak. Według Ayurwedy jest sześć smaków: słodki, słony, kwaśny, cierpki, ostry i gorzki. Jeżeli pożywienie zawiera je wszystkie w odpowiednich proporcjach, można nazwać je zdrowym. Brak lub niedobór któregoś ze smaków wywołuje choroby. W naszym klimacie jest duży naturalny niedobór smaku cierpkiego i gorzkiego, za to obecnie jest nadmiar smaku słodkiego i słonego. Dlatego też zapadamy na choroby, które leczymy gorzkimi lekarstwami. Schorzenia wątroby, jelit czy serca są w naszym kraju wręcz powszechne. Oczywiście przyczynami takiego stanu jest wiele innych czynników, ale cóż bardziej wpływa na nasze ciało jak nie to co spożywamy.

Dla mieszkańców takiego kraju jak Polska, którzy potrzebują smaku gorzkiego i cierpkiego ale nie potrzebują wychładzania, niezastąpionym jest ekstrakt z grejpfruta, który nie powoduje wspomnianych przed chwilą nieprzyjemnych objawów, a w pełni uzupełnia niedobory goryczki i smaku cierpkiego.

Ekstrakt z grejpfruta został odkryty w świecie zachodnim w roku 1980 i od razu wzbudził ogromne zainteresowanie, przede wszystkim w świecie medycznym, ale i w takich dziedzinach jak: rolnictwo, hodowla, leśnictwo, przemysł kosmetyczny, spożywczy i inne. Aby nie być gołosłownym przytoczę fragment tłumaczenia książki Michael A. Shmidt, Lendon H. Smith, Keith W. Sehne, która ukazała się na polskim rynku pod tytułem "Ominąć antybiotyki":

"Z powodu swego antybakteryjnego działania (ekstrakt z grejpfruta) jest stosowany w przemyśle spożywczym. Zapobiega procesom psucia się żywności. Od wielu lat jest on stosowany w leczeniu chorób u ludzi. Jest silnie działającym środkiem przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym i najpopularniejszym lekarstwem na infekcje jelit spowodowane Candida albicans. Stosuje się go w leczeniu zaburzeń układu jelitowego. Z powodu swego silnego działania, ekstrakt badany jest w Instytucie Pasteura w Paryżu pod kątem możliwości wykorzystania go do leczenia infekcji wirusem HIV, które powodują powstanie nabytego zespołu upośledzenia odporności -AIDS."

Pracując w Ośrodku Deesis miałem możliwość wysłuchania wielu słów zachwytu nad ekstraktem z grejpfruta płynących z ust naszych pacjentów i ich znajomych. Po pewnym czasie spróbowałem go sam i zadziwiła mnie jego skuteczność. Z dużym zainteresowaniem przyjąłem propozycję przetłumaczenia tej książki. Gorąco polecam przeczytanie jej i doświadczenie samemu korzyści, które wyciśnięte zostały dla nas z grejpfruta.

I na koniec - osobom, które nie będą przepadać za gorzkim smakiem ekstraktu polecam przyjmowanie większych jego dawek rozcieńczonych w miętowej herbatce. Likwiduje ona praktycznie całkowicie jego gorzki smak. Nie należy jednak zapominać o tym, że ma ona właściwości wychładzające.

Bioterapeuta, Naturoterapeuta z Ośrodka Medycyny Naturalnej ,Deesis" w Warszawie

Radosław Araszkiewicz

Pierwsze spotkanie

 

Tam, gdzie pojawia się niebezpieczeństwo, tam też pojawia się możliwość ochrony.

FRIEDRICH HÓLDERLIN (1770-1843)

Pewnego dnia, podczas naszych poszukiwań naturalnych metod uzdrawiania, natrafiliśmy na zadziwiającą i bardzo obiecującą substancję. W swej ukrytej postaci spotykaliśmy ją już często - jako nasiona popularnego owocu. Jakże często, będąc nieświadomymi ukrytego w nich skarbu, traktowaliśmy pestki grejpfruta jako odpadki. Poniższy rozdział opowie o tym jak ów skarb został odkryty i z jakim entuzjazmem został przyjęty, zarówno przez jego odkrywców, jak i ludzi, którzy z niego skorzystali.

W przeciwieństwie do innych naturalnych środków leczniczych, ekstrakt z grejpfruta nie ma swojej tradycji. Jest to nowa substancja i nadal trwają badania nad jej zastosowaniem i dawkowaniem. Jednakże, odkrycie jej nastąpiło w najodpowiedniejszej chwili, kiedy to pojawiło się tyle nowych chorób, będących wynikiem nowoczesnego stylu życia.

Nasz pierwszy kontakt z ekstraktem z Citrus Paradisi (łacińska nazwa grejpfruta) miał miejsce w małym sklepiku ze zdrową żywnością w Irlandii. Dzień wcześniej nasza przyjaciółka opowiedziała nam, jak to jej przewlekłe dolegliwości jelitowe wyleczone zostały ekstraktem z grejpfruta. "Ekstrakt z grejpfruta? Nigdy o tym nie słyszeliśmy." Nasza ciekawość wzrosła kiedy ujrzeliśmy go stojącego na wystawie sklepu ze zdrową żywnością. Właściciel sklepu już wypróbował działanie ekstraktu na sobie. Opowiedział on nam jak po wielu latach prób z innymi środkami, pozbył się zakażenia Candida albicans (rodzaj grzybicy) zaledwie w kilka tygodni, właśnie za pomocą ekstraktu z grejpfruta. Z rosnącym zaciekawieniem słuchaliśmy o przypadkach szybkich wyleczeń różnorodnych przewlekłych schorzeń u jego krewnych i znajomych. Potem dał on nam kopię artykułu z angielskiej gazety. Naszą uwagę przyciągnęło hasło reklamowe podkreślające antybakteryjne działanie ekstraktu z grejpfruta: "Szerokie spektrum - silny i efektywny - nietoksyczny - nie osłabia systemu odpornościowego - nieszkodliwy dla dobroczynnych bakterii jelitowych - tani - łatwo osiągalny - naturalny - hypoalergiczny." To brzmiało naprawdę ładnie. Czy rzeczywiście Matka Natura dała nam środek efektywnie usuwający elementy patogenne bez osłabiania systemu odporności, niszczenia flory bakteryjnej jelit i innych negatywnych skutków ubocznych?

Czytaliśmy dalej, a nasz entuzjazm wzrastał. "Działa efektywnie przeciw ponad trzydziestu gatunkom grzybów i wielu pasożytom". Bardzo poruszył nas alarmujący raport o inwazji grzybic. Wielu ekspertów wypowiadało się w nim o powiązaniach jakie są pomiędzy wieloma chorobami a wewnętrznymi infekcjami grzybiczymi. Wiele ostatnio przeprowadzonych badań stwierdzało zależności pomiędzy grzybicami i takimi chorobami jak reumatyzm, alergie, choroba wieńcowa i wieloma innymi. Badania amerykańskie stwierdzały podobne fakty odnośnie pasożytów. Mówiły one o tym, że jedna czwarta mieszkańców Nowego Yorku jest zakażona przez mikroskopijne pasożyty. Wzrastający poziom stresu, nienaturalny styl życia, powszechnie stosowana niezdrowa dieta pełna sztucznych dodatków smakowych spowodowały osłabienie naszego systemu odporności do tego stopnia, że często nie jest on już w stanie chronić nas przed inwazją różnorodnych szkodliwych mikroorganizmów. Czują się one w naszych ciałach jak we własnym domu powodując wiele pozornie niezwiązanych z ich obecnością niekorzystnych efektów.

Kiedy tak czytaliśmy artykuł o działaniu ekstraktu z grejpfruta w sklepiku ze zdrową żywnością, przyszedł nam do głowy cytat Holderlin'a: "Tam, gdzie pojawia się niebezpieczeństwo, tam też pojawia się możliwość ochrony". Jeżeli ekstrakt z nasion Citrus Paradisi rzeczywiście działa tak, jak napisano, jest to z pewnością bezcenny dar

z "Bożej apteki" dla ludzi naszych czasów.

Przez następne tygodnie poszukiwaliśmy wszelkich informacji o ekstrakcie z grejpfruta. Rezultatem tych poszukiwań było zebranie ogromnej ilości faktów, dat oraz raportów związanych z doświadczeniami przeprowadzonymi z ekstraktem w USA, Kanadzie, Korei, Peru, Meksyku, Kenii, Tajlandii, Anglii, Irlandii, Francji, Danii i Niemczech. Nasz zbiór doniesień o niezwykłych właściwościach ekstraktu i jego efektywności działania rósł z dnia na dzień. Jednakże ciągle nie mieliśmy możliwości doświadczenia działania ekstraktu na sobie. "Na nieszczęście" oboje byliśmy zdrowi. Jednakże, dla próby, postanowiliśmy zażywać po kilka kropli ekstraktu dzienne. Ku zdumieniu Shalili, wystąpiły u niej symptomy uwolnienia toksyn w organizmie, podobne do tych, które występują podczas głodówek leczniczych. Czy przyczyną tego były jakieś niewykryte pasożyty gnieżdżące się w jej organizmie, które teraz zostały wyeliminowane poprzez działanie ekstraktu? Tak czy owak, po około dwóch tygodniach zażywania ekstraktu poczuliśmy się o wiele bardziej ś...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin