Chleb na zakwasie.doc

(21 KB) Pobierz
Chleb na zakwasie

 

 

 

 

Chleb na zakwasie

Składniki


Składniki
Zakwas: ( dwie porcje)
1 ½ szklanki maki żytniej
1 ½ szklanki ciepłej wody
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
Wymieszać wszystko 30 sekund Obr. 2-3 przelać do glinianego naczynia, odstawić na 24 godziny w ciepłym miejscu

Składniki na chleb

250ml zaczynu
10 dag drożdży
100 ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie
Wszystkie składniku wkładamy do naczynia i wyrabiamy 2 minuty pozycja interwał. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na stolnicę formujemy i przekładamy do wiklinowego koszyczka wyłożonego ściereczką i wysypanego mąką i odstawiamy na 2 godziny do rośnięcia. Po tym czasie wykładamy nasz chlebek na blachę z papierem do pieczenia, zawijamy pod spód boki chlebka i nacinamy od góry ostrym narzędziem. Chleb wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i pieczemy około 30 minut. Smacznego
 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin