SZYNKA PAWŁA.pdf

(30 KB) Pobierz
SZYNKA PAWŁA
SZYNKA PAWŁA
Prawdziwa domowa szynka jest dla mnie przysmakiem,
postanowiłem napisać jak ja to robię. Zachęcam wszystkich do
zrobienia samemu szynki i podzielenie się uwagami z innymi.
Do zrobienia szynki potrzebna jest sztuka mięsa
wieprzowego z zadniej części tucznika.
Po ”rozebraniu” otrzymamy trzy kawałki mięsa nadające
się na szynkę / kulkę, zrazówkę i płaską / Na pierwszy raz
proponuje kupić gotową wytrybowaną kulkę, ponieważ jest
najmniejsza i zawsze wychodzi miękka.
Surowa kulka z tucznika powinna ważyć ok. 1,3 kg , mięso
powinno być świeże ze sztuk do 120 kg klasa pierwsza. Mięso
pochodzące z tusz mrożonych odpada, polecam zaufane i
dobrze nam znane masarnie.
Skład zalewy na 5 l:
liście laurowe 10-15 sztuk
ziele angielskie 10-15 sztuk
gorczyca cała 1 łyżka
kolendra 1łyżka
pieprz ziarnisty kolorowy 1 łyżka
goździki 3 sztuki
czosnek 5 ząbków
owoce jałowca 5 sztuk /opcja/
sól dwie szklanki po nutelli
cukier płaska łyżka
saletra spożywcza 1 łyżka
Do garnka wlać 5 l zimnej wody. Przyprawy zmiażdżyć za
pomocom tłuczka do schabowych w woreczku foliowym, z
całości odsypać czubatą łyżkę i zostawić na boku zaraz będzie
potrzebna.
Do zimnej wody wsypujemy zmiażdżone przyprawy i
stawiamy na średnim ogniu pod przykryciem. Sól, cukier,
saletrę dokładnie mieszamy i odsypujemy łyżkę do
pozostawionych przypraw. Zalewę należy podgrzewać do
momentu wrzenia stosunkowo powoli tak aby wydobyć jak
najwięcej smaku z przypraw, kiedy woda zacznie wrzeć zalewę
odstawiamy na bok dodajemy resztę składników i dokładnie
mieszamy.(czosnek należy lekko zmiażdżyć).
Zostawiamy pod przykryciem do następnego dnia.
Odsypaną resztę składników wcieramy dokładnie w mięso i
zostawiamy w chłodnym miejscu do następnego dnia.
Na drugi dzień kiedy zalewa wystygnie i się ustoi z
pomocą strzykawki i igły nastrzykujemy mięso zalewą.
Tak przygotowane mięso przekładamy do plastikowego wiadra
lub małej beczki /(atest do celów spożywczych)wlewając resztę
zalewy. Ilość zalewy jest wystarczająca do zapeklowania 3-4
szynek
Szynkę peklujemy w chłodnym miejscu 14 dni
przewracając kawałki mięsa raz dziennie, zwracamy uwagę
żeby marynata się nie zburzyła jeżeli tak się stanie musimy
zrobić nową, a mięso wypłukać.
Po 14 dniach mięso wyciągamy z beczki i moczymy w
zimnej wodzie ok. 30 min. Wymoczoną szynkę wiążemy grubą
bawełnianą nicią, jeżeli ktoś nie umie niech ciasno okręci nicią
mięso i mocno zawiąże.
Szynkę wędzimy 3-4 godz w dymie o tem 30-40 stopni.
Proszę trochę poczytać o wędzeniu w dziale inne mięsa.
Uwędzoną szynkę parzymy w wodzie o tem 82 stopnie, czas
parzenia jest uzależniony od wielkości szynki na kilogram mięsa
1 godzina parzenia.
Po wyznaczonym czasie gasimy ogień i pozostawiamy
szynkę jeszcze na godz w kotle, wyciągamy i zostawiamy do
następnego dnia w chłodnym miejscu żeby stężała.
Podobnie możemy postąpić z innymi mięsami, np.
karczkiem, boczkiem czy golonką. Osobiście lubię szynkę
mocno aromatyczną jeżeli ktoś lubi inną może zmniejszyć ilość
przypraw. Na pewno po jakimś czasie dopracujecie swoją
ulubioną zalewę potrzeba na to trochę czasu ale warto.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin