Placek do góry nogami.doc

(21 KB) Pobierz
Placek do góry nogami

Placek do góry nogami

 

Ciasto kruche:

·            30 dag mąki pszennej

·            15 dag cukru

·            15 dag margaryny

·            4 żółtka

·            4 łyżki śmietany

·            1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

·            9 dużych jabłek

·            galaretka cytrynowa

·            10 dag cukru

Masa kokosowa:

·            4 białka

·            15 dag cukru

·            15 dag kokosu

·            1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Masa orzechowa:

·            4 jajka

·            15 dag zmielonych orzechów włoskich

·            15 dag cukru

·            2 łyżki bułki tartej

·            1 łyżka mąki pszennej

·            1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do dekoracji:

·            polewa czekoladowa, kokos

 

Sposób wykonania:

Do mąki dodać cukier, miękką margarynę, żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto i włożyć do natłuszczonej formy (25x36 cm).

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier i dusić na małym ogniu około 15 minut. Następnie dodać galaretkę w proszku i zagotować. Ostudzić. Zimną masę wyłożyć na surowe kruche ciasto.

Białka ubić z cukrem, dodać kokos i mąkę. Wyłożyć na masę jabłkową.

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, zmielone orzechy, bułkę tartą, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć na masę kokosową.

Całe ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 50 min. W temp. 160-170 °C. Ostudzić, a następnie odwrócić do góry nogami.

Polać polewą i posypać kokosem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin