Czekoladowa rozkosz.docx

(12 KB) Pobierz

Czekoladowa rozkosz

 

·         BISZKOPT:

·         5 jaj,

·         czubata szkl. mąki,

·         szkl. cukru,

·         2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia.

·          

·         MASA:

·         670 ml mleka,

·         70 g mąki ziemniaczanej,

·         2 1/2 łyżki cukru,

·         70g białej czekolady,

·         17 dag margaryny,

·         10 dag cukru pudru.

·          

·         POLEWA:

·         14 dag czekolady Wawel Jagiellońska Mleczna,

·         3 łyżki mleka,

·         2 1/2 łyżki cukru,

·         10 dag margaryny.

Białka ubić z cukrem. Dodawać na przemian po jednym żółtku i po trosze mąki. Dodać proszek do pieczenia. Piec 20 min w temp. 180st. Ostudzić i przekroić.
W 100 ml mleka rozrobić mąkę z cukrem. Do reszty mleka dodać czekoladę, zagotować. Ugotować budyń, ostudzić. Margarynę utrzeć z pudrem, dodawać po łyżce budyniu.
Wszystko połączyć, rozpuścić i przestudzić.
Pierwszy blat ciasta posmarować połową kremu, schładzać 10 min. Następnie polać połową polewy, przykryć drugim blatem ciasta, wyłożyć resztę kremu i ponownie schładzać 10 min. Polać resztą polewy.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin