Pysznotka z orzechami.docx

(13 KB) Pobierz

Pysznotka z orzechami

 

Składniki

Składniki:

·         40 dag mąki

·         20 dag cukru pudru

·         4 żółtka

·         20 dag margaryny

·         2 łyżki kwaśnej śmietany

·         2 łyżeczki proszku

·         trochę amoniaku

·         14 dag orzechów (posiekanych)

Masa:

·         1/2 litra mleka

·         cukier waniliowy

·         4 żółtka

·         2 łyżki maki ziemniaczanej

·         2 łyżki mąki pszennej

·         12 dag cukru

·         masło

Przygotowanie:

1.         Make i margarynę siekamy nożem, dodajemy żółtka, śmietanę, amoniak, cukier (może być też bez) i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części i nakładamy do blaszek.

2.         Z białek (8) ubijamy piane z cukrem i mieszamy z orzechami. Masę ta wykładamy na surowe ciasto do dwóch blaszek i pieczemy aż się zarumienią.

3.         Odlewamy 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym

4.         Odlane mleko, żółtka, mąka pszenna i ziemniaczana miksujemy dokładnie i gdy mleko się zagotuje wlewamy zmiksowaną masę. Dokładnie mieszamy i chwilkę gotujemy aż zrobi się budyń.

5.         Zimny budyń miksujemy z kostka masła(do masy można dodać jakiś aromat - co kto lubi, ja zwykle dodaje 2 łyżki spirytusu). Placki przekładamy masa i gotowe!

6.         Można również przed nałożeniem piany placki posmarować dżemem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin