Pysznotka z orzechami
Składniki
Składniki:
· 40 dag mąki
· 20 dag cukru pudru
· 4 żółtka
· 20 dag margaryny
· 2 łyżki kwaśnej śmietany
· 2 łyżeczki proszku
· trochę amoniaku
· 14 dag orzechów (posiekanych)
Masa:
· 1/2 litra mleka
· cukier waniliowy
· 2 łyżki maki ziemniaczanej
· 2 łyżki mąki pszennej
· 12 dag cukru
· masło
Przygotowanie:
1. Make i margarynę siekamy nożem, dodajemy żółtka, śmietanę, amoniak, cukier (może być też bez) i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części i nakładamy do blaszek.
2. Z białek (8) ubijamy piane z cukrem i mieszamy z orzechami. Masę ta wykładamy na surowe ciasto do dwóch blaszek i pieczemy aż się zarumienią.
3. Odlewamy 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym
4. Odlane mleko, żółtka, mąka pszenna i ziemniaczana miksujemy dokładnie i gdy mleko się zagotuje wlewamy zmiksowaną masę. Dokładnie mieszamy i chwilkę gotujemy aż zrobi się budyń.
5. Zimny budyń miksujemy z kostka masła(do masy można dodać jakiś aromat - co kto lubi, ja zwykle dodaje 2 łyżki spirytusu). Placki przekładamy masa i gotowe!
6. Można również przed nałożeniem piany placki posmarować dżemem.
guldek2