ikar
Składniki
Ciasto biszkoptowe:4 jajka6 łyżek cukru kryształu2 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanejłyżeczka proszku do pieczeniaCiasto ciemne:20 dkg. margaryny1 szkl. cukru kryształu4 łyżki wody3 łyżki kakao1,5 szkl. mąki4 jajka2 łyżeczki proszku do pieczeniaCiasto kokosowe:3 białka15 dkg. cukru kryształu15 dkg. kokosuKrem:1/2 l. mleka3 łyżki cukru kryształucukier waniliowy3 łyżki mąki ziemniaczanej3 żółtkamargarynasok z cytryny3 batony "IKAR"
Ciasto biszkoptowe:Utrzec tak jak zwykły biszkopt i upiec.Ciasto ciemne:Kakao , cukier , margarynę , wodę . zagotować. Do ostudzonej masy dodać żółtka , mąkę , proszek.Na końcu dodać pianę z biłek.Ciasto kokosowe:Białka ubić , dodać cukier , a na końcu kokos.Wykładać na blaszkę kupkami na przemian ciasto ciemne i ciasto kokosowe.Upiec i przekroić na 2 części.Krem:Mleko , cukry zagotowć , żółtka roztrzepać z mąką , oraz odrobiną mleka i mieszając wlewać na gotujące się mleko. Wystudzony krem utrzeć z mrgaryną i podzielić na 2 części. Do pierwszej dodać sok z cytryny , a do drugiej rozpuszczone na małym ogniu i ostudzone batony.Przełożyć placki :ciasto ciemne z kokosem-masa czekoladowa-biszkopt-masa cytrynowa-ciasto ciemne z kokosem.
guldek2