Sernik na gorąco
Kaloryczność: 570 kcal/porcja
Składniki na 12 porcji
Ciasto:
•
40 dag mąki
szklanka cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag margaryny
2 jajka
4 łyżki kwaśnej śmietany
Masa serowa:
1 i 1/4 kg sera białego
25 dag masła
1 i 1/2 szklanki cukru
2 żółtka
1/2 szklanki mleka
opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
polewa czekoladowa do dekoracji
Etapy przygotowania
1.
Ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Dodać miękką margarynę, posiekać nożem, a następnie rozetrzeć dłońmi. Wbić jajka, dodać kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto. Uformować kulę, pokroić na 3 równe części.
2.
Wszystkie kawałki ciasta rozwałkować, tworząc trzy blaty. Każdy z blatów upiec oddzielnie na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia.
3.
Masa serowa: ser, cukier, masło, jajka i żółtka zmiksować, przełożyć do rondla. Gotować ok. 20 minut, cały czas mieszając. Mleko wymieszać z budyniem, dodać do masy serowej, gotować, aż masa zacznie gęstnieć. Zdjąć z gazu, masę lekko ostudzić.
4.
Na blasze ułożyć blat ciasta, na nim umieścić połowę masy serowej. Następnie ułożyć kolejny blat, pozostałą masę serową oraz ostatni blat. Ciasto udekorować polewą czekoladową.
Ocena przepisu
4.69/5 (555 głosów)
Początek formularza
Dół formularza
piotr6631