sernik na gorąco.doc

(130 KB) Pobierz

Sernik na gorąco 


Kaloryczność: 570 kcal/porcja

 

Składniki na 12 porcji
 


Ciasto:

 

 

40 dag mąki

 

 

szklanka cukru pudru

 

 

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

20 dag margaryny

 

 

2 jajka

 

 

4 łyżki kwaśnej śmietany

 

 


Masa serowa:

 

 

1 i 1/4 kg sera białego

 

 

25 dag masła

 

 

1 i 1/2 szklanki cukru

 

 

2 jajka

 

 

2 żółtka

 

 

1/2 szklanki mleka

 

 

opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego

 

 

polewa czekoladowa do dekoracji

 

 


Etapy przygotowania
 

1.

Ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Dodać miękką margarynę, posiekać nożem, a następnie rozetrzeć dłońmi. Wbić jajka, dodać kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto. Uformować kulę, pokroić na 3 równe części.

 

 

 

 

2.

Wszystkie kawałki ciasta rozwałkować, tworząc trzy blaty. Każdy z blatów upiec oddzielnie na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia.

 

 

 

 

3.

Masa serowa: ser, cukier, masło, jajka i żółtka zmiksować, przełożyć do rondla. Gotować ok. 20 minut, cały czas mieszając. Mleko wymieszać z budyniem, dodać do masy serowej, gotować, aż masa zacznie gęstnieć. Zdjąć z gazu, masę lekko ostudzić.

 

 

 

 

4.

Na blasze ułożyć blat ciasta, na nim umieścić połowę masy serowej. Następnie ułożyć kolejny blat, pozostałą masę serową oraz ostatni blat. Ciasto udekorować polewą czekoladową.

 

 

 

 



 

Ocena przepisu


 


4.69/5 (555 głosów)

Początek formularza

Dół formularza

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin