Paprykarz wieprzowy
Składniki:
30 dag karczku wieprzowego, 2 średnie cebule, 3-4 strąki papryki, łyżeczka posiekanej natki pietruszki, gałązka świeżego oregano, ostra papryka w proszku, sól, pieprz, smalec, oliwa, łyżeczka mąki.
Procedura:
Mięso oczyścić z błon, pokroić w drobną kostkę, zrumienić na gorącym smalcu, dodać pokrojoną w kostkę 1 cebule i kiedy się zeszkli, zalać wrzątkiem, osolić i udusić do miękkości. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski i przesmażyć razem z posiekaną w piórka cebulą na oliwie. Dodać do mięsa pod koniec duszenia razem z natką pietruszki i oregano, zagotować. Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody, wlać do mięsa, zagotować ciągle mieszając. Doprawić do smaku.
Uwagi:
Zrobiłem to z żółtej papryczki, ale można dać różnokolorową. Użyłem również świeżego oregano, bo mam w ogródku, ale jak ktoś nie ma można dać suszone. Tak samo z przyprawami, ta wersja jest łagodna, bo była do kaszy dla Małej, ale jak ktoś lubi ostrzejsze...
ŻEBERKA W CIEMNYM SOSIE
1,5 kg chudych żeberek,- 5 łyżek sosu sojowego,- 1,5 łyżki octu winnego,- łyżeczka miodu,- 2 łyżeczki curry,- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,- 0,5 łyżeczki pieprzu Cayenne,- 2-3 łyżki mąki,- margaryna (dobrej jakości żeby nie pryskała podczas smażenia),- bulion z kostki rosołowej Winiary (Mięsny). Opcjonalnie do przyprawienia sosu pieprz czarny mielony i sos sojowy grzybowy.
W miseczce mieszamy sos sojowy, czosnek, curry, ocet, miód i pieprz Cayenne. Żeberka myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje (po 3 kostki). Zalewamy przygotowaną marynatą i odstawiamy na ok. 2-3 godz. (co jakiś czas obracamy w marynacie). Do rondla wsypujemy mąkę i mocno ją przypalamy. Dodajemy margarynę i robimy zasmażkę. Dolewamy bulion z kostki.
Żeberka obsączamy z marynaty i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron na ciemny kolor. Przekładamy do rondla. Przysmażoną zawartość patelni deklasujemy częścią pozostałej marynaty i odrobiną wody. Przelewamy do żeberek. Podlewamy wodą tak aby mięso było całkowicie zanurzone w sosie. Całość prużymy na małym ogniu do miękkości mięsa, ok. 1 godz. Powstały sos doprawiamy ewentualnie pieprzem i sosem sojowym-grzybowym.
Żeberka podajemy z kaszą, ziemniakami lub innymi dodatkami.
Sos przecedzamy przez sitko i podajemy w sosjerce.
Wieprzowina faszerowana kabanosem
wieprzowina bez kości - solidna porcja, 1-1,5 kg, chuda, 4 długie kabanosy wieprzowe, sól, pieprz, papryka, majeranek, zioła wg uznania, czosnek, cebula, 2 suszone grzybki, oliwa z oliwek (albo inny tłuszcz do smażenia).
Jak przyrządzić?
Mięso przyprawiamy, można stosować różne marynaty (ja zdecydowanie używam tylko soli, pieprzu, papryki, majeranku i czosnku). Obkładamy cebulą. Potrawa jest najlepsza, gdy mięsko nasiąknie aromatami w chłodnej lodówce przez parę godzin. Największy kłopot jest ze zrobieniem odpowiednich "otworów" w mięsie. Cóż, trzeba próbować. Ja używam do tego długiego, cienkiego noża, ale wiem, że są także grube szpikulce, które są pewnie pomocne.Upychamy kabanosy w otwory. Jeśli wystają - nie ma problemu, obcinamy, jak już się mięso usmaży. W garnku obsmażamy z każdej strony, dodajemy odrobinę wody, grzybki i dusimy ok. 1 h. Pokrojone w plastry można jeść na ciepło i na zimno (bardzo dekoracyjne).
Potrzebne przybory:
Jak podawać?
Często po doodaniu odrobiny mąki powstaje aromatyczny sos - wtedy można jadać z ryżem, ale najlepszy efekt - na zimno, w plasterkach, na talerzu z różnymi wędlinami, polecam na imprezy.
Nie żałować majeranku, czosnku i papryki. Uważać za to na sól, bo kabanosy są słone.
Coś na ostro - jednogarnkowe
0,5 kg schabu, 2 puszki czerwonej fasoli, 3 cebule, 5 ząbków czosnku, sos seczuański (lub inny ostry z dodatkiem chili), przyprawy: chili w proszku lub papryczka chili (3 łyżeczki lub jedna papryczka), sól, curry, olej, ryż (200-250 g).
Schab kroimy w kostkę (ok. 1 cm) i smażymy na oleju. Gdy będzie zarumieniony, dodajemy pokrojoną w ósemki cebulę. Wszystko razem dusimy, aż cebula będzie miękka. Dodajemy fasolę (jeśli dodamy z odrobiną zalewy, będzie też smaczne). Wyciskamy czosnek i wszystko razem chwilkę dusimy. Dodajemy sos (niestety nikt nie ma czasu na przyrządzanie sosów - więc posiłkujemy się gotowcem - seczuańskim lub tajskim chili), doprawiamy curry, solą i chili. Dusimy ok. 3 min. Przekładamy wszystko do dużej miski i mieszamy z ugotowanym ryżem.
Podawać na ciepło i dbać, aby każdy miał coś zimnego do picia.
Danie pikantne, okrutnie smaczne i pasujące do win i mocniejszych trunków. Alternatywa dla nudnego bigosu. Podane w połowie imprezy niezwykle "zaostrzy" atmosferę.
Ciekawe kotlety
- kotlety schabowe (sztuk tyle, ile kto zje),
- 15 dag kapusty kiszonej,
- 70 dag pieczarek,
- sól,
- pieprz,
- tłuszcz do smażenia,
- jajko,
- mąka,
- bułka tarta (do panierki).
Kotlety zbic na bardzo wąsko (żeby można było przez nie prawie zobaczyc druga stronę kuchni).
Ok. 70 dag pieczarek po obraniu z łupki mielę w maszynce (albo jak kto woli drobno kroję), (odstawic na około 10 minut, odcedzic jeśli za dużo wody i wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Podsmażam 15 minut. 15 dag ( nie wiecej) kisoznej kapusty ( ODCISNĄĆ !!!!!!!!!!!) i posiekac nożem i wrzucić do pieczarek sól, pieprz ( lub inne wasze ulubione przyprawy ) do smaku wystygniety faszer zawijamy w ubitego kotleta- panierujemy i smażymy bardzo ważne jest dobrze odcisnąc kapustę - bo później będzie za kwaskawe
Bardzo ważne jest dobrze odcisnąc kapustę - bo później będzie za kwaskawe.
Chilliout
2 polędwice wieprzowe, świeża czerwona papryka, ok. 6 cm ogórka zielonego, 2 średnie czerwone cebule, czosnek w kostce (Knorr), 2 łyżki musztardy francuskiej, ostry sos chilli (Vifon)- 2 łyżeczki, 4 łyżeczki miodu, 4 listki świeżej bazylii, przecier pomidorowy, ryż.
Polędwice obtoczyć w suszonej bazylii, paprykę, ogórek i cebulę pokroić w paski, wszystkie składniki wrzucić na patelnię na rozgrzany olej i gotowe :) Prościej się nie da. Smacznego!
Paprykę najlepiej wrzucić na samym końcu, tak żeby się tylko podgrzała. Dzięki temu potrawa będzie chrupka.
Pieczone żeberka na ostro z Mieszanką Meksykańską
* Mieszanka Meksykańska z ryżem Bonduelle - 400 g
* Żeberka wieprzowe chude - 1200 g
* Cebula - 50 g
* Sos sojowy jasny - 150 g
* Sos chili słodki - 15 ml
* Sambal oelek - 20 ml
* Sos chili z imbirem - 20 ml
* Sos Worcester - 15 ml
* Czosnek - 2 ząbki
* Olej roślinny - 200 ml
* Czerwone wytrawne wino - 30 ml
* Świeża kolendra - 30 g
* Awokado - 1 szt.
* Pomidory concasse - 70 g
* Limonki - 2 szt.
* Sól
* Świeżo mielony kolorowy pieprz
Przygotować marynatę z sosu sojowego, słodkiego sosu chili, sambal oelek, sosu chili z imbirem, sosu Worcester, oleju, czerwonego wina, drobno posiekanego czosnku i tartej cebuli. W?tak przygotowanej marynacie trzymać żeberka 8-12 godzin. Żeberka piec w?temperaturze 160ľC przez 20 minut, a?następnie zmniejszając temperaturę do 140ľC i piec jeszcze około 50-60?minut. Na roztopionym maśle podgrzać Mieszankę Meksykańską z ryżem, dodając liofilizowaną kolendrę oraz sól i pieprz. Awocado obrać ze skórki i wydrążyć pestkę. Pokroić w drobną kostkę i?skropić sokiem z cytryny - limonki. Świeże pomidory sparzyć we?wrzątku i schłodzić w zimnej wodzie z lodem. Obrać ze skórki i usunąć pestki. Pokroić w drobną kostkę. Limonkę obrać ze skórki i filetować wycinając miąższ. Pokroić również w drobną kostkę. Połączyć awokado, pomidory concasse oraz limonkę. Doprawić do smaku solą i?pieprzem. Opcjonalnie do smaku można dodać czosnek.
Sposób podania:
Mieszankę Meksykańską z ryżem położyć na talerzu aranżując ją?z?upieczonymi żeberkami i sosem z?awokado. Udekorować świeżą kolendrą i tymiankiem.
Schab wieprzowy z rusztu z jabłkowo-kukurydzianą salsą
* 600 g schabu wieprzowego (środkowy lub karkówka)
* 1/2 szklanki miodu
* Pieprz
* Musztarda
* 2 jabłka
* 1 puszka kukurydzy „Bonduelle”
* 1/4 szklanki siekanej cebuli
* 2 ząbki siekanego czosnku
* 1 łyżka majeranku
* 1/2 łyżki cynamonu
* 1/2 łyżeczki chili w proszku
* Sok z 1 cytryny
* 1/2 szklanki oliwy
Schab pokroić na steki i zamarynować w miodzie, musztardzie, soli i pieprzu. Jabłka pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski i wymieszać z pozostałymi składnikami. Steki grillować i podawać z salsą.
Żeberka słodko-kwaśne
chude zeberka, 1,5 kg
słoik dżemu morelowego niskosłodzonego, 200 g
ketchup, 6 łyżek
zmiazdżony czosnek, 6 ząbków
sól, 2 łyżeczki
Żeberka umyć, osuszyć, pokroic pa pojedyncze kosteczki. Wymieszac w głębokim nczyniu żaroodpornym z pokrywką: dżem, ketchup czosnek i sól. Włożyć pokrojone żeberka, mieszać dokładnie, tak aby sos obkleił mięso (najlepiej ręką ;p). Odstawić na minimum pół godziny. Mozna też zostawic w lodówce na cała noc. Piec przykryte przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st C, polewając od czasu do czasu sosem. Zwiększyc temperaturę do 200 st C i piec odkryte jeszcze 15-20 minut.
I.KOTLETY SCHABOWE PANIEROWANE INACZEJ
1.Składniki:
3 kotlety schabowe bez kości,- sól,- pieprz,- ząbek czosnku,- tłuszcz do smażenia.
Panierka: Jajko,- mąka,- kilka orzechów włoskich,- bułka tarta,- garść utartego żółtego sera.
1.Procedura:
Panierka: Na talerzu rozkłócić jako, dodać utarty żółty ser. Do bułki tartej wsypać drobno pokruszone orzechy.Kotlety umyć, osuszyć, rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Panierować w mące, jajku z serem i bułce tartej z orzechami. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć pokrojony w plasterki czosnek (nie przypalić, bo zgorzknieje). Zdjąć z patelni. Na tym tłuszczu smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor.Podawać gorące np. z ziemniakami z wody i surówką.
Kotlety schabowe po amerykańsku
schab,
cebula, 1 1/2
sól,pieprz, do smaku
ketchup, na oko
olej, 1 lyżka
Schab obtłuc tłuczkiem maczanym w wodzie.Cebulę kroimy bardzo drobno w kostkę.Dodajemy do niej ketchup,przyprawy i olej i mieszamy ze sobą.Gotową masą smarujemy kotlety z obu stron i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.Gotowe!
Aromatyczne roladki z niespodzianką
łopatka wieprzowa (może być inne mięso),
pieczarki, 8 sztuk
ogórek kiszony lub konserwowy, 3 sztuki
ziemniaki,
śmietana, łyżka
kostka rosołowa, 1 sztuka
przyprawy: pieprz, sól, bazylia, cynamon (pół łyżeczki),
przyprawy: pieprz, sól, bazylia, cynamon,
olej do smażenia,
FARSZ: Myjemy i kroimy pieczarki. Na rozgrzany olej wrzucamy grzyby i podsmażamy, dodając na końcu bułkę tartą (wchłonie nadmiar płynu). Solimy do smaku. MIĘSO: Mięso kroimy tak, jak na kotlety, a następnie rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry. Na każdy plaster kładziemy pieczarkowy farsz oraz 2 lub trzy kawałki pokrojonego w paski ogórka. Formujemy roladki i dokładnie spinamy mięso wykałaczkami (tak, żeby podczas duszenia nie wypłynął farsz). Roladki układamy w żaroodpornym naczyniu lub zwykłym garnku, zalewamy wodą (mniej więcej ma sięgać do połowy roladki), wrzucamy kostkę oraz przyprawy i tak dusimy pod przykryciem mięso - aż zmięknie (my dusilismy je mniej więcej 2 godziny- wszystko zależy od rodzaju mięsa). Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, odcedzamy i ubijamy, dodając łyżkę lub dwie śmietany. Nie podaję ilości mięsa i ziemniaków. Na osobę trzeba liczyć 1 plaster mięsa (1 kotlet) i 3 ziemniaki - zależnie od stopnia wygłodzenia;)
KARKÓWKA MARYNOWANA W MAŚLANCE - SMAŻONA
Ok. 1 kg kotletów z karkówki,- 05 l maślanki,- 2 żabki czosnku,- sos sojowy,- pieprz,- curry,- tłuszcz do smażenia.
Maślankę łączymy z sosem sojowym, rozgniecionym czosnkiem i przyprawami.Mięso lekko rozbijamy i przekładamy do marynaty. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 6 godz.Następnie smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Po zdjęciu z patelni pozwalamy mięsu „odpocząć” przez ok. 2 min.
Karkówkę możemy podawać ze smażoną cebulą.
Kavarma Rudomira
1 kg wieprzowiny
1,5 kg cebuli
25 dag grzybów, np. pieczarek, ale mogą też być leśne
5 papryk
1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz i 1 łyżka vegety
1/2 łyżki czerwonej, słodkiej mielonej papryki
1 łyżka czubricy
1 jajko
Opis wykonania:
Umyte mięso osuszamy i kroimy w kostkę o boku ok. 2,5 cm. Cebulę kroimy w plasterki, podobnie jak grzyby.Do garnka wrzucamy mięso. Dodajemy sól, pieprz, mieloną paprykę, vegetę i odrobinę wody. Dusimy na niewielkim ogniu przez około 1/2 godziny. Dodajemy pokrojoną w plasterki cebulę i grzyby. Pod przykryciem dusimy tak długo, aż cebula będzie całkiem miękka - ok. 1-1,5 godziny. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy i czubricę do smaku.Tak przygotowujemy każdą kavarmę. Kavarma Rudomira wyróżnia się tym, że zaraz po zakończeniu duszenia przekładamy porcję potrawy do żaroodpornej kokilki, w środku robimy wgłębienie i wbijamy w nie jajko. Całość zapiekamy w mocno nagrzanym piekarniku przez około 5 min, aż jajko się zetnie, a wierzch potrawy zacznie się rumienić.
WIEPRZOWINA PO MYŚLIWSKU
600 g schabu lub szynki,- 3 łyżki oleju rzepakowego,- 2 kostki rosołowe (Mięsne WINIARY),- 1 duża cebula,- 1 marchewka,- 50 g suszonych grzybów (prawdziwki lub podgrzybki),-ziele angielskie,- liść laurowy,- pieprz.
Umyte i osuszone mięso pokroić w cienkie paseczki, zrumienić na oleju. Warzywa obrać i pokroić - cebulę w kostkę, a marchew w plasterki. Grzyby namoczyć a następnie pokroić w paseczki. Do mięsa dodać cebulę, kostki rosołowe, ziele angielskie, liść laurowy i marchewkę. Dusić razem przez ok. 5 min. Dodać grzyby i podlać woda w której się moczyły. Dalej dusić na małym ogniu do miękkości. Doprawić pieprzem.
Podawać z kluskami łyżką kładzionymi lub kaszą gryczaną.
KARKÓWKA W SOSIE ŚMIETANOWO-CEBULOWYM
ok 2 kg karkówki bez kości
0,5-0,75 l śmietany
2 zupy cebulowe Knorr
sól
pieprz
Przygotowanie:
Karkówkę należy pokroić na średniej grubości plastry (ok. 1 cm), następnie rozbić nie za mocno tłuczkiem. Rozbite mięso posypać solą i pieprzem z dwóch stron. Ułożyć mięso dachówkowato w naczyniu żaroodpornym. Wymieszać śmietanę z zupami cebulowymi w proszku i zalać ułożone w naczyniu mięso. Zapiekać w odkrytym naczyniu w nagrzanym do 180 stopni C. piekarniku przez około 2-3 godziny. W trakcie pieczenia należy mięso polewać wytwarzającym się sosem, aby nie wyschło z wierzchu. Po 1,5 godzinie należy łyżką oddzielić każdy płat mięsa od pozostałych, aby sos wszędzie doszedł i mięso upiekło się równomiernie.
BOGRACZ
1 kg wołowiny (lub innego mięsa gulaszowego) 10 dkg smalcu 2 duże cebule 5 pomidorów 2 papryki 40 dkg ziemniaków 1 łyżka przecieru pomidorowego 1/2 łyżeczki kminku 3 ząbki czosnku przyprawy jak do gulaszu kluski: 10 łyżek mąki pszennej 6 łyżki wody 2 łyżki oleju
Pokroić w kostkę mięso i podsmażyć na smalcu. Posiekać cebulę i zrumienić. Połączyć oba składniki. Dodać kminek, czosnek (krojony lub wyciskany), pomidory (bez skórki, pokrojone w kostkę), paprykę (paseczki), przyprawy i dolać pół szklanki wody. Dusić przez 90 min. (jeśli mięso jest twarde dusić do skutku) W trakcie uzupełniać wodą. Dodać ziemniaki (kosteczka), kluski (wcześniej ugotowane, odcedzone) i przecier. Gotować jeszcze 30 minut. Uzupełniać wodą. Ciasto na kluski: Mąkę, wodę i olej wymieszać i zagnieść ciasto (tak by nie przylegało). Formować \"sznurówki\" grubości ok. pół centymetra a nastepnie kroić co ok. 1,5 cm. Mają wyjść malutkie podłużne kluseczki. Gotować w lekko osolonej wodzie ok. 10 min.
PASZTET BABCI BASI
1 1/2 kg wątroby wieprzowej, 1/2 kg boczku tłustego, 1 kg karkówki bez kości, 1 kg wołowiny pieczeniowej, 2 średnie marchewki, 1 pietruszka, 1/4 selera, 3 cebule, 3 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz mielony, majeranek, utarta gałka muszkatołowa, 1/2 kostki smalcu, bułka tarta, 0,8 kg ugotowanego mięsa z kurczaka, 10 jajek.
Mięso natrzeć solą. Smalec wyłożyć na blachę do pieczenia , na nim mięso, jarzyny, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie. Piec 45 minut przewracając . Gdy boczek jest zarumieniony wyjąć go. Pozostałe mięso i warzywa piec jeszcze przez 45 minut podlewając wodą. Wyjąć mięso i jarzyny. Na tłuszcz włożyć wątrobę i opiekać po 5 minut z każdej strony. Odłożyć ziele angielskie i liście laurowe. Mięsa pieczone , wątrobę, jarzyny, ugotowane mięso z kurczaka zmielić 2 razy. Dodać 10 jajek. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Wlać tłuszcz z pieczenia. Wyrobić. Prodziż / dół / wysmarować smalcem i wysypać tartą bułką. Włożyć masę pasztetu. Piec 45 minut. W razie potrzeby przykryć z góry folią aluminiową. / piec w piekarniku /.
Zostawić w prodziżu aż zupełnie wystygnie. Wstawić do lodówki. Po zastygnięciu kroić w grube plastry. Podawać z sosem tatarskim.
"Wieprzowina słodko- kwasna
50 dkg poprzerastanej wieprzowiny (np. surowy boczek),pokrojonej w kostki o boku 2 - 2.5 cm,2 łyżeczki brązowego cukru,łyżeczka sosu sojowego,jajko,7 łyżek mąki kukurydzianej,olej do smażenia.Sos:Nieduża zielona papryka,pokrojona w kwadraty o boku 2 - 2.5 cm,średnia cebula,grubo pokrojona,50 - 60 ml octu winnego,2 łyżeczki brązowego cukru,Ń sól do smaku2 łyżki keczupu,2 łyżeczki mąki kukurydzianej,250 ml bulionu drobiowego (ew. wody),łyżka oleju,kawałek utartego kłącza imbiru (ok. 1 cm długości),zmiażdżony ząbek czosnku.
...
lualo