Rolada drożdżowa z pieczarkowo-cebulowym farszem
Przepis pochodzi z książki kucharskiej Kulinarne fascynacje - czyli coś z sekretów mojej kuchni.Przygotowanie: 2 godzinyPieczenie: 30 minutSmażenie: 15 minutTrudność: średnia
Składniki na 4 porcje
•
Ciasto:
3 dkg drożdży
szczypta cukru
2 szklanki mąki
pół łyżeczki soli
4 łyżki oleju słonecznikowego
Farsz:
50 dkg pieczarek
2 duże cebule
4 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawy:
sól
pieprz czarny mielony
chili
pieprz cayenne
białko do posmarowania wierzchu rolady
Etapy przygotowania
1.
Drożdże rozpuszczamy z odrobinką cukru w ciepłej wodzie. Odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy resztę składników - dobrze wyrabiamy ciasto tak by łatwo odchodziło od ręki i bylo lśniące. Tak wyrobione ciasto rozwałkujemy na duży kwadrat i pozostawiamy pod przykryciem na godzinę.
2.
Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki a cebulę kroimy w kosteczkę. Podsmażamy je na oliwie na złotawy kolor. Studzimy. Wystudzony farsz wykładamy na wyrośnięty "kwadrat" drożdżowego ciasta.
3.
Ciasto z farszem zwijamy w roladę i odstawiamy na 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy jej wierzch białkiem tak by była lśniąca po upieczeniu.
4.
Roladę pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180*C. Smacznego !!!
MirusBN