Krem rabarbarowy.doc

(19 KB) Pobierz
Krem rabarbarowy

Krem rabarbarowy
1/2 kg rabarbaru,
3/4 szklanki cukru,
1/2 laski wanilii,
3 łyżki żelatyny,
2 białka,
10 dag posiekanych orzechów

Nie obrany, ale starannie umyty i pokrojony rabarbar rozgotować, podlewając 3-4 łyżkami wody i dodając cukier oraz wanilie. Do gorącej marmolady dodać zmiękczoną w niewielkiej ilości zimnej wody żelatynę, wymieszać, tak aby żelatyną rozpuściła się. Gdy mus trochę przestygnie, dodać sztywno ubita pianę z białek, część posiekanych orzechów, lekko wymieszać, wyłożyć do kompotierek, pozostawić do stężenia. Podając posypać orzechami.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin