Rabarbarowa_lasagne.pdf

(129 KB) Pobierz
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd">
Thermomix TM31
Rabarbarowa lasagne
czas całkowity: 1 godz. 10 min, czas przygotowania: 25 min
Składniki na 8 porcji:
6 płatów makaronu lasagne
80 g masła, w kawałkach, plus 1
łyżeczka
100 g cukru
250 g twarogu półtłustego
250 g serka mascarpone
100 g wiórków kokosowych
50 g kaszy manny
4 żółtka
1 opakowanie
budyniu waniliowego
1000 g
rabarbaru, pokrojonego w 1,5 cm
kostkę
1 - 2
banany (200 g), w 0,5 cm plastrach
Sposób przygotowania
1. Płaty lasagne gotować 5 minut w garnku z wrzątkiem z dodatkiem 1 łyżeczki masła.
Odsączyć, przelać zimną wodą i ułożyć jeden obok drugiego na wilgotnej ściereczce
kuchennej.
2. Do naczynia miksującego włożyć 80 g masła i cukier, wymieszać 1 min/37°C/obr. 4 .
3. Dodać twaróg, wymieszać 10 s/obr. 6 .
4. Dodać mascarpone, 50 g wiórków kokosowych, kaszę, żółtka i budyń, wymieszać
20 s/obr. 6 .
5. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
6. Natłuszczoną formę do pieczenia (ok. 25 x 33 cm) posmarować masą serową, na
niej ułożyć obok siebie 3 płaty lasagne i brzegi powstałej warstwy posmarować masą
serową. Na płatach ułożyć rabarbar, plastry banana i masę serową i ponownie płaty
lasagne, rabarbar i plastry banana. Zakończyć masą serową, posypać pozostałymi
wiórkami kokosowymi.
7. Piec 40 min (180°C).
Wariant
Zamiast rabarbaru można wykorzystać agrest.
Informacja
Przydatne przybory kuchenne: blacha do pieczenia, ściereczka kuchenna, duży garnek
© Vorwerk International Mittelsten Scheid & Co.
1 / 1
876353224.002.png 876353224.003.png 876353224.004.png 876353224.005.png 876353224.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin