Revueltos z sałatką z białej rzodkwi.doc

(27 KB) Pobierz
Revueltos z sałatką z białej rzodkwi

Revueltos z sałatką z białej rzodkwi

 

Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 2)

liczba osób: 4

trudność: łatwe

rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Kuchnia meksykańska

 

 

Revueltos:

½ kg kapusty rzymskiej (boćwiny)

2 łyżki oliwy

5 ząbków czosnku

sól i świeżo mielony pieprz

6 jaj

niewielka garść posiekanej natki

4 kromki ciemnego pieczywa

 

Sałatka:

2 młode białe rzodkwie (daikon)

2 młode czerwone rzodkwie japońskie lub kilka rzodkiewek

pęczek młodej rzepy

250 g kapusty sitowatej lub szpinaku

sok z połowy cytryny

3-4 łyżki oliwy extra vergine

 

Przygotowanie:

Warzywa korzeniowe obrać i pokroić na cienkie plastry. Włożyć na 10 minut do lodowatej wody, potem odcedzić. Włożyć do miski i dodać opłukaną i osuszoną kapustę sitowatą. Do soku z cytryny dodać tyle oliwy, aby zrównoważyć jego kwaśny smak, doprawić i roztrzepać. Dressingiem polać warzywa i wymieszać podrzucając. Ułożyć na talerzach. Kromki chleba opiec, natrzeć przekrojonym na pół ząbkiem czosnku, opryskać oliwą i ułożyć obok sałatki. Odciąć liście boćwiny od łodyg, łodygi pokroić na małe kawałki. Liście zblanszować w dużej ilości osolonego wrzątku przez dwie minuty, odcedzić i natychmiast wrzucić do zimnej wody. Łodygi ugotować na półtwardo i również wrzucić do zimnej wody. Drobno posiekać pozostały czosnek. W niedużym rondlu rozgrzać na średnim ogniu oliwę i zrumienić czosnek. Dodać łodygi boćwiny, doprawić i smażyć na silnym ogniu przez pięć minut często mieszając. Przesiekać liście boćwiny i dodać do rondla. Zmniejszyć ogień i dusić około dwóch minut.

Jaja wybić do miski, doprawić i lekko roztrzepać. Wlać do rondla i mieszać, aż się zetną.

Gotowe revueltos wyłożyć na chleb.

 

Opracowane na podstawie programu „Szef kuchni w wielkim mieście”

Zgłoś jeśli naruszono regulamin