Ryba z sałatą.pdf

(55 KB) Pobierz
26068773 UNPDF
Ryba z sałatą
Składniki
Pół główki lodowej sałaty, 50 dag filetów lub ryby pokrojonej w
dzwonka, tymianek, sok z połowy cytryny, sproszkowana
papryka, 2-3 łyżki masła, posiekana natka pietruszki,
cytryna,pomidor, sól, pieprz
Sposób przyrządzania
Liście sałaty opłukać, osączyć. Połowę ułożyć na dnie płytkiego żaroodpornego naczynia
o takiej wielkości, aby ryba swobodnie się zmieściła. Porcje ryby położyć na sałacie
grubszą stroną do brzegu naczynia, podwijając cienkie części pod spód, posypać
przyprawami, pokropić sokiem z cytryny, przykryć pozostałą sałatą. Mikrofalować przy
NAJWYŻSZEJ MOCY przez 4-4,5 minuty, obrócić naczynie o ćwierć obrotu po 2
minutach; pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 minuty. W tym czasie masło stopić
(NAJWYŻSZA MOC, 45-60 sekund), doprawić pieprzem. Sałatę usunąć, rybę skropić
masłem z pieprzem, posypać natką, przybrać plasterkami cytryny i pomidora. Podawać z
zielonym groszkiem i ziemniakami z wody.
Proporcje dla 2-3 osób.
 
26068773.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin