Sos słodko-kwaśny
Trudność: łatwy
Składniki
•
1 puszka obranych pomidorów 800 ml
1 puszka krojonego ananasa 580 ml
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 cebule
mała puszka kukurydzy
2-3 łyżki octu winnego
2-3 płaskie łyżki cukru
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki curry,
chili lub pieprz cayenne, sól
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
olej
Etapy przygotowania
1.
2 łyżki oleju rozgrzać, wrzucić pokrojoną w piórka cebule, dodać przeciśnięty czosnek i odlane z soku pomidory. Chwile razem poddusić rozgniatając na mniejsze kawałki pomidory. Następnie dodać sok z pomidorów, pokrojone w paski papryki. Ananasa i kukurydze odsączyć, dodać do sosu, doprawić octem, cukrem, całość posolić , dodać resztę przypraw. Gotować jakieś 5-10 min, aż papryka zmięknie. W 2-3 łyżkach soku z ananasa rozrobić mąkę ziemniaczana i zagęścić sos. Podawać z podsmażaną i pokrojona w kostkę piersią kurczaka i ryżem.
tatanka.com