Składniki na około 20 sztuk:
· 0,5 l mleka 0%
· 6 łyżek kaszy manny
· 4 łyżki zmielonych płatków owsianych górskich
· 2 łyżki wiórek kokosowych (najlepsze będą drobno zmielone)
· 1 łyżka ekstraktu z wanilii (można zastąpić cukrem wanilinowym)
· 3 czubate łyżki cukru trzcinowego ( w wersji mniej kalorycznej można użyć słodziku)
· wiórki kokosowe do obtoczenia (ok. pół szklanki powinno wystarczyć)
Mleko gotujemy z kaszą manną, płatkami owsianymi, wiórkami kokosowymi, cukrem. Gotujemy aż masa zgęstnieje, zestawiamy z ognia, dodajemy ekstrakt z wanilii, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Z ostudzonej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą z nich obtaczamy w wiórkach kokosowych.
viktus