Le Gateau Au Citron - Ciasto cytrynowe
Składniki
· 200g mąki
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 200g cukru
· 4 jajka
· 150g białego serka (najlepiej twaróg do sernika)
· skórka z 2 cytryn
· sok z 2 cytryn
· 150ml oleju słonecznikowego (może być oliwa z oliwek)
· cukier puder
Sposób przygotowania
1. 1
W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
2. 2
W drugim naczyniu ubić jajka, biały serek, sok i skórkę z cytryny oraz olej.
3. 3
Dodać suche składniki do mokrych i całość wymieszać aż ciasto będzie gładkie.
4. 4
Wlać do formy o średnicy ok 20cm i piec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez 45 minut (od góry ma być złocisty kolor) a następnie po wyjęciu schłodzić ciasto przez ok 1 godzinę.
Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem.
Domowe Trufle
· 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)
·
· ćwierć kostki masła (50 g)
· 1/3 szklanki kakao lub starta na tarce czekolady deserowej
· 7 łyżek cukru pudru (dałam zwykły)
· łyżeczka spirytusu lub winiaku (dałam wódkę)
1. Rozpuścić gorzką czekoladę w kąpieli wodnej (z 3 łyżkami wody – ja dałam więcej. Dodałam też zwykły cukier). Następnie ostudzić. Ucierać masło na krem, dodając po łyżce ostudzonej, ale płynnej czekolady oraz 5 łyżek przesianego przez sito cukru pudru (pominęłam bo dałam zwykły cukier do kąpieli wodnej). Wlać alkohol, wymieszać. Masę schłodzić w lodówce (nie za długo).
2. Z zimnej masy dłońmi oprószonymi pozostałym cukrem pudrem formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać je w kakao lub startej na drobnej tarce czekoladzie.
3. Uformowane trufle układać pojedynczo w papierowych foremkach.
4. Przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 dni.
Torcik bounty
· Ciasto:
· 5 jaj
· 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
· 1/2 szklanki cukru
· 2 łyżki kakao
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· Krem:
· 3 szklanki mleka
· 1 budyń śmietankowy
· cukier waniliowy
· 250 g masła
· Polewa:
· 200 g czekolady
· 40 g masła
1. Ciasto: Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier i nadal ubijam. Następnie dodaję kolejno żółtka nie przerywając ubijania. Na koniec wsypuję mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszam całość.
2. Tortownicę o średnicy 28 cm smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około pół godziny
3. Krem: Gotuję 2 i 1/2 szklanki mleka razem z cukrami. Po zagotowaniu dodaję wiórki kokosowe i gotuję na średnim ogniu ok. 20 minut często mieszając. Pod koniec gotowania dodaję masło.
4. Budyń rozpuszczam w 1/2 szklance mleka i dodaję do gotującej masy. Dokładnie mieszam. Zostawiam masę do ostygnięcia.
5. Polewa: Na parze rozpuszczam czekoladę i dodaję masło.
6. Na gotowe ciasto równomiernie nakładam ostudzony krem. Na wierzch leję gorącą polewę. Ciasto chowam do lodówki. Gotowe jest następnego dnia.
Ciasto z truskawkami
Jak zbierać punkty?
Autor: Anka (5475 pkt.)
· 1 opakowanie (550g) mieszanki tortowej
· 1 1/2 szklanki osłodzonego musu truskawkowego z mrożonych truskawek
· 330g kremowego twarogu
· 8 kostek (30g) białej czekolady
· 1 szklanki śmietany kremówki
· 1 pojemnik(320g) mrożonego nadzienia Tortowego
· Pół szklanki truskawek pociętych w plasterki
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Nasmaruj i obsyp mąką dwie 22,5cm okrągłe tortownice.
Ciasto zrób według zaleceń z opakowania zastępując wodę musem truskawkowym oraz dodając dodatkowe jajko, (Jeśli mieszanka wymaga 2 jajek dodaj 3), i 320g kremowego twarogu w temperaturze pokojowej. Ubij dobrze I rozlej do przygotowanych forem.
Piecz w temperaturze 175 stopni przez 20 do 25 minut lub do uzyskania koloru złotobrązowego. Metoda z wykałaczką nie sprawdzi się ponieważ ciasto jest zbyt wilgotne.
Lukier : Ogrzej śmietanę do stanu przed gotowaniem.. Dosyp do niej białą czekoladę (posiekaną) I resztę kremowego twarogu. Wymieszaj dobrze I odstaw do ostygnięcia. Przestygniętą masą polej ciasto. Udekoruj truskawkami w plasterkach.
Drzewka Bożego Narodzenia
Autor: Kura
Do wykrojenia ciasteczek potrzebujemy aluminiowych foremek w 5 różnych rozmiarach. Możemy też wyciąć foremki z kartonu, a następnie według nich wykroić ciasto.
· 375 g mąki pszennej
· szczypta soli
· 150 g cukru pudru
· 1 łyżeczka cynamonu
· 150 g masła, 2 żółtka
· Do ozdoby:
· 2 białka
· 250 g cukru pudru
· 30 g kuleczek cukrowych
Mąkę, sól i proszek do pieczenia wysypać na stolnicę, wymieszać z cukrem, cynamonem, żółtkiem i kawałkami masła.
Przesiekać wszystko nożem aż się zrobią grudki, zagnieść ciasto i odstawić w chłodne miejsce na 30-60 minut.
Ciasto ponownie zagnieść tak, aby było gładkie i rozwałkować na placek o grubości 3 mm. Wykroić po 8 gwiazdek w różnych rozmiarach i 32 kółeczka. Upiec na jasny kolor, na posmarowanej blasze.
Białka i przesiany cukier puder ubić na gładką masę. Gwiazdki posmarować polewą i złożyć drzewka. Posypać kuleczkami cukrowymi dopóki polewa jest jeszcze niezastygnięta.
Śmietankowy sernik z mlekiem w proszku
Składniki:
Masa serowa: 1 kg mielonego białego sera ½ szklanki mleka w proszku (pełnego) ½ szklanki mąki pszennej aromat śmietankowy ½ litra śmietany 30% 2 opakowania cukru waniliowego (2x16 g) 8 jajek 1 szklanka cukru Dodatkowo: ok. 30 dag herbatników
Sposób wykonania:
Ser zmiksować z żółtkami, dalej ucierając dodawać mleko w proszku, mąkę pszenną i aromat śmietankowy. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym, dodać do masy serowej i razem delikatnie wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie pianę z białek dodać do masy serowej i delikatnie razem połączyć.
Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć herbatnikami, a na nich rozłożyć masę serową. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 50 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu sernik zostawić w piekarniku do ostudzenia.
Smacznego.
bassma