Jajko cocotte z gorgonzolą, oliwkami i bazylią.odt

(33 KB) Pobierz

 

Newsletter 184/2009



Kochani, lada dzień Święta !! Wysyłam więc już dzisiaj przepis na świetne pieczone jajka z kremowym sosem z sera pleśniowego. W sobotnim programie pokażę dokładnie, co i jak. Poza tym będą fajne szaszłyki i delicja karmelowa.
Zapraszam i Wesołych Świąt!!!!


A oto jeden z takich przepisów:

Jajko cocotte z gorgonzolą, oliwkami i bazylią

4 duże jajka
100 ml śmietanki 36%
100 g sera gorgonzola (bez skórki)
2 łyżki posiekanej bazylii
40 g czarnych oliwek
40 g orzechów

1. Z pergaminu wytnij koło o średnicy garnka z dziurką (o średnicy ok. 1 cm) na środku. Nożem zrób małe dziurki. Ułóż papier w garnku.
2. Jajka delikatnie wbij do małych żaroodpornych foremek. Wlej wodę tak żeby sięgała do połowy foremki i przykrywała pergamin.
3. Piecz w 200 stopniach przez 6 minut.
4. W garnku rozgrzej śmietanę, dodaj ser i rozpuść.
5. Pokrój oliwki w talarki. Orzechy utrzyj w moździerzu. Wymieszaj z sosem i bazylią. Ułóż na upieczonych jajkach.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin