Sos grecki
Składniki:
· 100 ml oleju
· 45 dag marchwi
· 15 dag pietruszki
· 30 dag selera
· 20 dag cebuli
· 12 dag koncentratu pomidorowego
· 1 dag soli
· 2 dag cukru
· 1 g papryki mielonej
· 1 g ziela angielskiego
· 5 g liści laurowych
· 2 dag musztardy
Sposób przygotowania:
Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce (na dużych oczkach).
Rozgrzać olej, włożyć warzywa i przyprawy, podsmażyć.
Przy końcu smażenia, gdy się lekko zrumienią, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, razem podsmażyć.
Następnie warzywa przełożyć z patelni do rondelka, skropić gorącą wodą, dodać sól i cukier do smaku i ugotować do miękkości.
Miękkie warzywa wymieszać z musztardą i dodać tylko tyle gotowanej wody, aby sos nieznacznie podpływał.
Karolina_M