SAŁATKA WARSTWOWA Z RYBĄ
Początek formularza
Dół formularza
· 5 jajek
· 20 dag sera żółtego,
· 1 puszka groszku,
· 1 puszka kukurydzy,
· 1 duża cebula,
· 2 puszki tuńczyka,
· 1/2 szklanki majonezu,
· 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
· 1/2 pęczka natki pietruszki,
· sól, pieprz,
· papryka w proszku.
Sposób wykonania:
Jajka ugotować na twardo z odrobiną soli. Następnie wystudzić. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Tuńczyka, kukurydzę i groszek odsączyć. Cebulę i natkę drobno posiekać. Jajka obrać ze skorupek, oddzielić białka od żółtek. Przygotować dużą, szklaną miskę. Białka zetrzeć na tarce i ułożyć na dnie. Następnie wsypać straty ser, połowę tuńczyka, posypać solą i pieprzem oraz połową natki pietruszki. Z majonezu i jogurtu oraz odrobiny soli przygotować sos, którego połową polać przygotowane warstwy. Następnie ułożyć groszeki kukurydzę, cebulę, drugą połowę tuńczyka, resztę natki i polać pozostałym sosem.Na wierzchu ułożyć starte na tarce żółtka. Udekorować gałązkami pietruszki i posypać papryką w proszku.
tatanka.com