Zamiast kostek rosołowych 2
Uszka do barszczu 3
PYZY ZIEMNIACZANE 4
spaghetti carbonara 4
Gofry lekkie i chrupiące 5
2szkl.mąki, 2szkl.mleka, 1łyżka proszku do piecz., szczypta soli,2 jajka rozdzielone Białka ubić z motylkiem- czas 1 min.poz.obr.3, wyłożyć do in. naczynia. Pozostałe skł. zmiks. do jednolitej konsystencji, dodać białko ubite i delikatnie wymieszać(motylkiem)poz.obr.1-2 zaglądam do otworu Piec w rozgrzanej gofrownicy 2-3 min. Podawać w ulubiony sposób. Inne wersje: Do ciasta dodać -2 szk. jagód -1szkl.chrupek czekoladowych -1 1/2 sera żółtego np. cheddar(wtedy słone dodatki: sałatka, pasty serowe, pieczarki) 5
spaghetti bolonese 5
Placki ziemniaczane 5
Naleśniki 6
Barszcz Ukraiński 6
Pierogowy deser wigilijny 6
WEGETA 7
Sałatka mojej bratowej 7
z selera 7
sałatka kebabowa 7
Piwo grzane 8
Ogon pawia - pawi ogon 8
CHRUST - FAWORKI 9
PĄCZKI 9
Babka potrójna 10
W-Z Słodkie Inspiracje 10
W-Z Słodkie Inspiracje-wykonanie 11
likier z kukułek: 11
Przepis na ciasto drożdżowe (zawsze wychodzi): 11
Bita śmietana 12
Lukier 12
Biszkopt (z przepisu: biszkopt piaskowy do cienkiego przekrawania) 12
placek z owocami 13
MURZYNEK 13
biszkopt makowy 13
nutella 14
Ciasto kruche 14
Paczki luksusowe 14
Pączki 15
OPONKI 15
Racuszki drożdżowe 15
TORT PRINCE POLO-pyszny 16
ptasie mleczko 16
Tort makowy na Boże Narodzenie 17
Ciasto migdałowe (bez cukru i mąki) 17
Nutellę (krem orzechowo-czekoladowy), 18
Czekoladowe ciasteczka. 18
Baza: 18
Podstawowe ciasto kruche 19
Kruche II 19
Sposób przygotowania 19
Kruche ślimaczki 19
Sernik. 19
Masa makowa. 20
Likier kawowy 21
Murzynek II 21
kruche i czekoladowe ciasteczka. 22
Podstawowe ciasto jest następujące: 22
Ciasteczka 23
Ciasteczka II 23
Sernik. 23
Masa makowa. 24
Ciasto migdałowe (bez cukru i mąki) 24
Likier kawowy 25
Zamiast kostek rosołowychDół formularza
Ekstrakt grzybowy- można zrobić z grzybów mniej urodziwych / także kawałków /- trzeba je pokroić na drobne kawałki, utłuc w moździerzu z niewielka ilością wody- przefiltrować i uzyskany płyn przelać do garnka- powtarzać do momentu, w którym grzyby nie będą już wytwarzać soku- płyn grzybowy posolić dużą ilością soli i gotować do uzyskania konsystencji, sosu sojowego- przechowywać w butelceBulion mięsny1 kg mięsa wolowego – 600 g mięsa drobiowego – 600 g selera – 600 g marchwi –400 g cebuli – 1 kg soli / najlepiej morskiej grubej /- do garnka wsypać sol, dodać pozostałe składniki w kawałkach, gotować na małym ogniu / często mieszając /- kiedy sól całkowicie się rozpuści, zmiksować bardzo dokładnie- przechowywać w słoiczkach, w lodowce, do 6 miesięcy- dzielić na porcje i zamrozićBulion warzywny1,5 kg selera , 1,5 kg marchwi , 1,5 kg cebuli , 0,5 kg natki pietruszki, bazylii i czosnku / łącznie / - 1 kg soli / najlepiej morskiej grubej /- posiekać wszystkie składniki, dodać sol, wymieszać i zostawić na noc- przełożyć do słoiczków / ubijając dokładnie / i zalać dokładnie oliwą- podobno można przechowywać do 2 lat, ale może lepiej robić mniejsze porcje
Bulion warzywny650 g marchwi,250 g selera,300 g pomidorów ,bez pestek i skórki ,650 g cebuli, 350 g natki pietruszki , 50 g bazylii ,200 g czosnku ,500 g solimorskiej grubej- pokroić w kostkę / najlepiej przy pomocy noża typu “mezzaluna “ / obrazowo określiłabym go “na biegunach “ /- wymieszać z sola, odstawić na noc, przełożyć do słoiczków, zalać oliwą.Bulion warzywny z cukinia400 g soli morskiej grubiej ,200 g selera naciowego,200 g marchwi ,100 g cebuli , 100 cukinii ,200 g natki , 8 ząbków czosnku- sposób wykonania jak wyżejKostki mięsne:400 g mięsa mielonego / wołowina /250 g warzyw / seler naciowy, marchew, cebula, szałwia, rozmaryn, czosnek, 1pomidor /,200 g soli grubej,3 łyżki czerwonego wina1 liść laurowy,1 goździk,
- zmiksować warzywa, włożyć do garnka dodać sol, mięso, wino, liść laurowy, goździk i gotować przez 30 minut na wolnym ogniu mieszając - po ugotowaniu ostudzić, włożyć do miksera i zmiksować tak, aby powstałakonsystencja papki- przechowywać w słoiku w lodowce- 1 mała łyżeczka zastępuje 1 kostkę rosołową
Kostki warzywne:200 g selera naciowego,2 marchewki,1 cebula,1 pomidor,1 cukinia,1 ząbek czosnku,1 garść pieczarek, 1 liść laurowy, kilka liści bazylii,szałwia,1 łyżka oliwy z oliwek extravergine,1 pęczek natki,50 g grubej morskiej soli- warzywa zmiksować, dodać sol i olej, gotować na wolnym ogniu 20 minut /aż do wyparowania wody/, ostudzić i zmiksować- przechowywać w słoiczku w lodowce- 1 łyżeczka zastępuje 1 kostkę rosołowąPS. Oczywiście robiłam w tx więc nie podkładałam żadnej płytki :). Trochęzostawiłam sobie w słoiku i zużyłam robiąc różne zupki, trochę mam pomrożone na
Uszka do barszczu
SKŁADNIKI:- ciasto: 1 1/2 MT letniej wody,1 jajko,2 łyżki oleju,300 g mąki (dać trochę więcej)- farsz:50 g suszonych grzybów (namoczy w wodzie na noc),70 g ugotowanych ziemniaków,...
ola.fred