termomix zebrane przez Ja.doc

(434 KB) Pobierz

 

 

 

Zamiast kostek rosołowych              2

Uszka do barszczu              3

PYZY ZIEMNIACZANE              4

spaghetti carbonara              4

Gofry lekkie i chrupiące              5

2szkl.mąki, 2szkl.mleka, 1łyżka proszku do piecz., szczypta soli,2 jajka rozdzielone Białka ubić z motylkiem- czas 1 min.poz.obr.3, wyłożyć do in. naczynia. Pozostałe skł. zmiks. do jednolitej konsystencji, dodać białko ubite i delikatnie wymieszać(motylkiem)poz.obr.1-2 zaglądam do otworu Piec w rozgrzanej gofrownicy  2-3 min. Podawać w ulubiony sposób. Inne wersje: Do ciasta dodać -2 szk. jagód -1szkl.chrupek czekoladowych -1 1/2 sera żółtego np. cheddar(wtedy słone dodatki: sałatka, pasty serowe, pieczarki)              5

spaghetti bolonese              5

Placki ziemniaczane              5

Naleśniki              6

Barszcz Ukraiński              6

Pierogowy deser wigilijny              6

WEGETA              7

Sałatka mojej bratowej              7

z selera              7

sałatka kebabowa              7

Piwo grzane              8

Ogon pawia - pawi ogon              8

CHRUST - FAWORKI              9

PĄCZKI              9

Babka potrójna              10

W-Z Słodkie Inspiracje              10

W-Z Słodkie Inspiracje-wykonanie              11

likier z kukułek:              11

Przepis na ciasto drożdżowe (zawsze wychodzi):              11

Bita śmietana              12

Lukier              12

Biszkopt (z przepisu: biszkopt piaskowy do cienkiego przekrawania)              12

placek z owocami              13

MURZYNEK              13

biszkopt makowy              13

nutella                14

Ciasto kruche              14

Paczki luksusowe              14

Pączki              15

OPONKI              15

Racuszki drożdżowe              15

TORT PRINCE POLO-pyszny              16

ptasie mleczko              16

Tort makowy na Boże Narodzenie              17

Ciasto migdałowe (bez cukru i mąki)              17

Nutellę (krem orzechowo-czekoladowy),              18

Czekoladowe ciasteczka.              18

Baza:              18

Podstawowe ciasto  kruche              19

Kruche II              19

Sposób przygotowania              19

Kruche ślimaczki              19

Sernik.              19

Masa makowa.              20

Likier kawowy              21

Murzynek II              21

kruche i czekoladowe ciasteczka.              22

Podstawowe ciasto jest następujące:              22

Ciasteczka              23

Ciasteczka II              23

Sernik.              23

Masa makowa.              24

Ciasto migdałowe (bez cukru i mąki)              24

Likier kawowy              25

Zamiast kostek rosołowychDół formularza

 

Ekstrakt grzybowy
- można zrobić z grzybów mniej urodziwych / także kawałków /
- trzeba je pokroić na drobne kawałki, utłuc w moździerzu z niewielka ilością wody
- przefiltrować i uzyskany płyn przelać do garnka
- powtarzać do momentu, w którym grzyby nie będą już wytwarzać soku
- płyn grzybowy posolić dużą ilością soli i gotować do uzyskania konsystencji, sosu sojowego
- przechowywać w butelce
Bulion mięsny
1 kg mięsa wolowego – 600 g mięsa drobiowego – 600 g selera – 600 g marchwi –
400 g cebuli – 1 kg soli / najlepiej morskiej grubej /
- do garnka wsypać sol, dodać pozostałe składniki w kawałkach, gotować na małym ogniu / często mieszając /
- kiedy sól całkowicie się rozpuści, zmiksować bardzo dokładnie
- przechowywać w słoiczkach, w lodowce, do 6 miesięcy
- dzielić na porcje i zamrozić
Bulion warzywny
1,5 kg selera , 1,5 kg marchwi , 1,5 kg cebuli , 0,5 kg natki pietruszki, bazylii i czosnku / łącznie / - 1 kg soli / najlepiej morskiej grubej /
- posiekać wszystkie składniki, dodać sol, wymieszać i zostawić na noc
- przełożyć do słoiczków / ubijając dokładnie / i zalać dokładnie oliwą
- podobno można przechowywać do 2 lat, ale może lepiej robić mniejsze porcje


Bulion warzywny
650 g marchwi,250 g selera,300 g pomidorów ,bez pestek i skórki ,650 g cebuli, 350 g natki pietruszki , 50 g bazylii ,200 g czosnku ,500 g soli
morskiej grubej
- pokroić w kostkę / najlepiej przy pomocy noża typu “mezzaluna “ / obrazowo określiłabym go “na biegunach “ /
- wymieszać z sola, odstawić na noc, przełożyć do słoiczków, zalać oliwą.
Bulion warzywny z cukinia
400 g soli morskiej grubiej ,200 g selera naciowego,200 g marchwi ,100 g cebuli , 100 cukinii ,200 g natki , 8 ząbków czosnku
- sposób wykonania jak wyżej
Kostki mięsne:
400 g mięsa mielonego / wołowina /
250 g warzyw / seler naciowy, marchew, cebula, szałwia, rozmaryn, czosnek, 1pomidor /,200 g soli grubej,3 łyżki czerwonego wina
1 liść laurowy,1 goździk,

- zmiksować warzywa, włożyć do garnka dodać sol, mięso, wino, liść laurowy, goździk i gotować przez 30 minut na wolnym ogniu mieszając  - po ugotowaniu ostudzić, włożyć do miksera i zmiksować tak, aby powstała
konsystencja papki
- przechowywać w słoiku w lodowce
- 1 mała łyżeczka zastępuje 1 kostkę rosołową

 

 


Kostki warzywne:
200 g selera naciowego,2 marchewki,1 cebula,1 pomidor,1 cukinia,
1 ząbek czosnku,1 garść pieczarek, 1 liść laurowy, kilka liści bazylii,
szałwia,1 łyżka oliwy z oliwek extravergine,1 pęczek natki,50 g grubej morskiej soli
- warzywa zmiksować, dodać sol i olej, gotować na wolnym ogniu 20 minut /aż do wyparowania wody/, ostudzić i zmiksować
- przechowywać w słoiczku w lodowce
- 1 łyżeczka zastępuje 1 kostkę rosołową
PS. Oczywiście robiłam w tx więc nie podkładałam żadnej płytki :). Trochę
zostawiłam sobie w słoiku i zużyłam robiąc różne zupki, trochę mam pomrożone na

Uszka do barszczu

SKŁADNIKI:
- ciasto:
1 1/2 MT letniej wody,1 jajko,2 łyżki oleju,300 g mąki (dać trochę więcej)
- farsz:
50 g suszonych grzybów (namoczy w wodzie na noc),
70 g ugotowanych ziemniaków,...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin