Pasztet wielkanocny *
Początek formularza
Składniki: Mięso z 1 królika Mięso gulaszowe z dzika - 0,7 kg Wątróbka drobiowa - 0,3 kg Cebula - 0,2 kg Czosnek - 0,05 kg Słonina - 0,3 kg Jaja - 5 szt. Czerstwa bułka - 0,15 kg Śliwki suszone - 0,1 kg Morele suszone - 0,1 kg Figi suszone - 0,08 kg Sól, pieprz Owoc jałowca, liść laurowy, ziele angielskie Sposób przyrządzenia: Mięso z królika i dzika podsmażyć z cebulą, dodać sparzoną wątróbkę i przyprawy, a następnie dusić w niewielkiej ilości wywaru. Gdy mięso zmięknie, dodać czerstwą bułkę w takiej ilości, aby wchłonęła wywar. Mięso odstawić do ostygnięcia. Pokroić słoninę w kostkę i sparzyć. Ostudzone mięso zmielić 3 razy, dodać sparzoną słoninę i pokrojone owoce. Wymieszać wszystko dodając jaja i przyprawić do smaku, a następnie włożyć do form. Piec w temperaturze 140°C przez około 1,5 godziny. Podawać z brusznicą i chrzanem.
mzyla