Paprykowa zupa-krem.
Początek formularza
Składniki: • 1 duża cebula • 2 ząbki czosnku • 3 łyżki oliwy z oliwek • 3 duże papryki • 1 średni ziemniak • ½ łyżeczki tymianku • 10 dag sera mascarpone lub gęstej słodkiej śmietany • ½ łyżeczki imbiru w proszku • 2 łyżeczki ostrej mielonej papryki • 1 liść laurowy, sól
Wykonanie: Obrać i posiekać cebulę, wycisnąć czosnek (można w zasadzie go posiekać). Dusić w połowie oliwy z liściem laurowym i tymiankiem przez 10 minut. Umyte papryki, przepołowić, usunąć gniazda nasienne, posiekać. Następnie dodać paprykę do garnka z czosnkiem i cebulą i dalej gotować przez 15 minut. Wlać 3 szklanki ciepłej wody, posolić, dodać pokrojonego ziemniaka oraz imbir. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Wyjąć liść laurowy i zmiksować zupę z mascarpone i resztą oliwy. Doprawić zupkę do smaku i podawać gorącą posypaną zmieloną ostrą papryką.
mzyla