Mazurek śliwkowy.doc

(211 KB) Pobierz
Mazurek śliwkowy

Mazurek śliwkowy

Składniki:

3 szklanki mąki, 25 dag masła, 3/4 szklanki cukru, 1 jajko, 3 łyżki pokrojonych w paski suszonych śliwek, szczypta soli, 1 jajko do posmarowania ciasta, łyżka masła do wysmarowania formy

Do przybrania:

6 łyżek dżemu śliwkowego, orzechy włoskie

 

Sposób przyrządzenia:

Mąkę przesiać z solą, wymieszać z cukrem i posiekanym masłem. Dodać jajka oraz pokrojone w paseczki śliwki i zagnieść ciasto. Połowę ciasta rozwałkować i ułożyć w formie. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki. Na brzegach mazurka ułożyć długi wałek, a na wierzchu uformować kratkę. Wałeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasto piec 10 minut w temp. 190°C.
Na podpieczone ciasto nałożyć dżem śliwkowy (między wałeczkami) i piec mazurek jeszcze 15 minut. Po upieczeniu wypełnione dżemem miejsca udekorować połówkami orzechów.

KUCHNIA magazyn dla smakoszy nr 4/1999

 

Mazurek z bakaliami

Składniki:

10 suszonych śliwek bez pestek, 10 suszonych moreli, 10 suszonych daktyli, pół szklanki rodzynków, pół szklanki obranych migdałów, kilkanaście orzechów włoskich nerkowca, 3-4 białka, 3 łyżki cukru, 2 wafle tortowe

Sposób przyrządzenia:

Morele i śliwki zalać zimną wodą i odstawić na godzinę. Następnie wyjąć z wody i dokładnie osuszyć. Drobno posiekać morele, śliwki, migdały, orzechy i daktyle, pamiętając o zapasie na dekorację. Rodzynki namocczyć w gorącej wodzie i osuszyć po kilkunastu minutach. Jeśli mam duże rodzynki to też posiekać, jak inne bakalie. Wszystko razem wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę, na końcu ubijania wsypać cukier. Dodać bakalie i delikatnie wymieszać. Jeden wafel posmarować równo połową masy. Położyć na to drugi wafel lekko przyciskając. Wyłożyć drugą połowę masy i wyrównać wierzch.

Nagrzać piekarnik do 170 st. C. i włożyć mazurek do wyschnięcia. Wyjąć gdy wierzch się lekko zarumieni. Udekorować zostawionymi kawałkami bakalii i odstawić w chłodne miejsce.

Mazurek można polać czekoladą po upieczeniu. Ale to chyba zbyt wiele szczęścia w jednym placku...

 

Baba cytrynowa

Składniki:

25 dag mąki pszennej, 10 dag masła, 4 jaja, 8 dag cukru, 2 dag drożdży, pół szklanki mleka, opakowanie cukru waniliowego (1,6 dag), skórka otarta z cytryny, szczypta soli.

Sposób przyrządzenia:

Przesiać mąkę do miski, dodać cukier, 2 jajka i szczyptę soli. Rozetrzeć drożdże z mlekiem i dodać do mąki. Wbić pozostałe jajka i wsypać cukier waniliowy i skórkę z 1 cytryny. Wyrabiać ciasto do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Roztopić masło i wlać do ciasta. Wyrobić jeszcze raz i przełożyć ciasto do wysmarowanej formy na babę i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Teraz cisza spokój i dobre myśli...

Nagrzać piekarnik do 200 st. C i piec babę przec 25 minut. Po upieczeniu pozostawić w formie w wyłączonym piekarniku na pół godziny. I teraz się okaże czy się udała, czy się zapadnie, czy ma zakalca, czy... oj baba niby taka prosta, a tyle się może nie udać...

A jak się uda, polać polewą czekoladową i przystroić pitą śmietaną i wisienką z likieru. Ewentualnie posypac cukrem pudrem.

 

 

Mazurek czekoladowy bez pieczenia

Składniki:

12 żółtek, 4 tabliczki czekolady, 20 dkg cukru pudru, 20 dkg migdałów, 1 jajo, dwa cienkie wafle.

Sposób przyrządzenia:

Przetrzeć przez sitko żóltka z ugotowanych jaj. Zetrzeć czekoladę na tarce i dodać do żółtek, dodać cukier i zmielone migdały. Wymieszać wszystko i dodać 1 całe jajo. Ucierać ok. 2 godziny do uzyskania idealnie gładkiej masy (bardzo pomocna tu będzie silna męska dłoń). Wyłożyć masę na wafle, wyrównać i odstawić do stężenia. Udekorować połówkami mgdałów.

 

 

Chleb wielkanocny
(nie jest to mazurek, ale wypiek, jak sama nazwa mówi, wielkanocny)

Składniki:

80 dag mąki pszennej, łyżeczka soli, łyżeczka cukru, saszetka suchych drożdży, 2,5 dkg miękkiego masła, pół litra ciepłej wody, jajko, mąka do posypania stolnicy, masło do wysmarowania formy.

Sposób przyrządzenia:

Przesiać mąkę, sól, cukier i drożdże do miski, dodać masło i wyrabiać ciasto, dolewając wodę. Posypać mąką stolnicę, wyłożyć ciasto i wyrabiać przez 10 minut. Gdy ciasto będzie łatwo odchodzić od rąk, włożyć ponownie do miski i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe, ciche i spokojne miejsce. Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ponownie wyrobić i podzielić na dwie części i każdą część na trzy kawałki. Z każdego kawałka uwinąć długi pasek. Zapleść dwa warkocze. Uformować dwa koła i połączyć końce warkocza, tak aby otrzymać dwa zaplecione obwarzanki. Posmarować blachę masłem i położyć chleby. Wierzch wysmarować jajkiem i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Następnie włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 35-45 minut.

 

 

Świąteczne przepisy na domowe wypieki

Mazurki są bardzo łatwym ciastem i pozwalają na wiele fantazji kulinarnych, gdyż ich rozmaitość zależy tylko od naszej pomysłowości. Przy przyrządzaniu mazurków nie można pominąć różnorodnych bakalii, miodu i aromatycznych przypraw takich jak laska wanilii, czy też likieru – najlepiej pomarańczowego.
Mazurki mogą być kwadratowe, prostokątne lub też okrągłe, ale kroi się je na mniejsze, gdyż się łatwo łamią, a często są przynoszone w prezencie na świąteczny stół. Mogą być misternie dekorowane lub też wręcz przeciwnie bardzo skromne - zrobione samodzielnie zawsze urzekną.

Kruche ciasto – spód pod mazurek

400g mąki tortowej
3 żółtka z jaj
90g cukru pudru
30g cukru waniliowego
300g masła
Szczypta soli
Bułka tarta do posypania tortownicy

Na stolnicy posiekać nożem mąkę, masło, cukier puder i waniliowy, dodać żółtka, sól i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części – 600g i 250g – uformować kule i włożyć owinięte w folię (aby nie wyschło) do lodówki na 1 godzinę.
Następnie ciasto rozwałkować, włożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem. Mniejszą część ciasta zachować na później do robienia dekoracyjnej krateczki na wierzchu mazurka. Tajemnicą dobrego mazurka jest cienkie kruche ciasto. Piec 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Kruche ciasto owinięte w folię można przechowywać w lodówce nawet 7 dni.

Mazurek orzechowy:

300g orzechów włoskich
3 jajka
100ml miodu gryczanego
100g cukru pudru

Orzechy drobno posiekać. Białka ubić z cukrem, wymieszać z miodem i orzechami. Do masy można dodać również żółtka. Nałożyć na spód mazurka i piec 20 min. w temperaturze 160 st. C.

Mazurek karmelowy z migdałami i skórką pomarańczową:

1 puszka słodzonego skondensowanego mleka
100g skórki pomarańczowej
150g prażonych migdałów
100g płatków migdałowych
Łyżeczka przyprawy do piernika

Mleko w puszce wkładamy do garnka z zimną wodą, stawiamy na ogniu i gotujemy przez 2,5 godziny (pamiętając o tym, by puszka przez cały czas znajdowała się pod wodą).
Po wystygnięciu puszki wylewamy gotowy karmel i mieszamy ze skórką pomarańczową i posiekanymi migdałami (wcześniej prażonymi).Doprawiamy odrobiną przyprawy piernikowej. Wykładamy masę na kruchy spód. Posypujemy płatkami migdałowymi, (które będą również dekoracją) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy ok. 8 minut – pilnując by migdały się nie przypaliły.

Mazurek makowy:

250g maku
1litr mleka
150g masła
150g cukru pudru
150g miodu
3 jajka
100g rodzynek
100g fig ( można dać również odrobinę posiekanych orzechów włoskich)
Olejek arakowy

Mak zalać wrzątkiem na dwie godziny, odcedzić, a następnie ugotować na mleku, zmielić dwa razy. Masło, cukier puder, miód i 3 żółtka utrzeć mikserem na puszystą masę. Do zmielonego maku dodać bakalie i olejek arakowy (odrobinę do smaku). Z białek ubić pianę, masę żółtkową dodać do maku i następnie wymieszać z ubitą pianą. Na upieczony kruchy spód nałożyć masę makową. Z pozostałej części ciasta wyciąć wąskie paski i ułożyć kratkę na powierzchni maku. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C około 30 min.

Pyszne są również mazurki z suszonymi owocami, np samymi śliwkami lub też suszonymi morelami. Jeśli nie mamy suszonych śliwek, wystarczą dobrze wysmażone powidła lub też domowe konfitury.
Tradycyjną dekoracją zawsze jest kratka z kruchego ciasta ułożona na masie, posmarowana roztrzepanym jajkiem, lekko przyrumieniona.

Pasztet z indyka z kurzymi wątróbkami i skorupką pistacjową

Przepis na 2 dłuższe foremki.

Składniki:
1 kg udek z kurczaka
1 kg udźca z indyka
0.5 kg drobiowych wątróbek
15 dag marchwi
10 dag pietruszki
20 dag cebuli
10 dag grzybów suszonych
20 dag pistacji
4 jaja
100ml śmietany 36%
200ml oleju
15ml koniaku
masło do posmarowania foremek
przyprawy:
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, imbir mielony.

Mięso, marchew, pietruszkę i namoczone wcześniej grzyby oczyścić, umyć i razem z liściem laurowym, zielem angielskim (kilka ziarenek), szczyptą soli i pieprzu gotować na wolnym ogniu w małej ilości wody, tak aby podczas gotowania prawie cała wyparowała. Gdy mięso będzie miękkie (powinno łatwo odchodzić od kości) odstawić do ostygnięcia. Pistacje obrać i chwilę pogotować aby zmiękły. Cebulę pokroić w plasterki, zeszklić na oleju, dodać oczyszczone i wypłukane wątróbki i smażyć razem przez kilka minut.
Ostudzone mięso obrać z kości i zmielić dwa razy na drobnym sicie wraz z warzywami i wątróbką z cebulą. Do masy mięsnej dodać jaja, a także śmietanę, pistacje, imbir, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i koniak.
Całość wymieszać (najlepiej ręką) sprawdzić smak i konsystencję (w razie potrzeby dodać troszkę wywaru mięsnego). Masę przełożyć do posmarowanych masłem foremek. Foremki przykryć folią aluminiową i piec około 2 godzin w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C.
Upieczony pasztet wywracamy z foremki. Po wierzchu możemy go posypać zmielonymi pistacjami. Polecam podawać z ćwikłą, chrzanem, marynowanymi rydzami i śliwami w occie.

 

Mazurek


Ciasto:
- 0,5 kg mąki- odsypać 2 łyżki i dodać 2 łyżki kartoflanki
- 1 łyżeczka proszku
- 1 szklanka cukru
- 5 żółtek
- 1 kostka margaryny palmy
Masa:
- 3 łyżki mąki
- 6 żółtek
- 0.5 l mleka
- 1 kostka margaryny
- olejek rumowy
Polewa:
- 0,5 kg cukru pudru
- polewa czekoladowa
Rozmiar blaszki: 27 x38 cm

Sposób przyrządzenia:

Ciasto:
Wszystkie składniki ugnieść i podzielić na pół. Każdą część rozłożyć na osobnych blaszkach. Piec w temperaturze ok. 180 st. C na złoty kolor.
Masa:
Mąkę, jajka i mleko ugotować na budyń. Po ostudzeniu budyniu wkręcić do jednej kostki margaryny dodać olejek rumowy.
Na jeden upieczony spód rozkładamy masę to przykrywamy drugim spodem góra do masy. Lukrujemy i polewamy zygzakami czekoladą.

Mazurek 2

Ciasto
pół kostki masła
4 żółtka
20 dag cukru
20 dag migdałów (płatków)
5 łyżek mąki
skóra z cytryny
Polewa
4 białka
15 dag cukru pudru
podwójny cukier waniliowy
Dodatkowo
wafel na spód
migdały - całe na dekorację

Sposób przyrządzenia:

Ciasto:
Masło utrzeć do białości, dodając podczas ucierania po jednym żółtku i po łyżeczce cukru. Ukręcić na puszystą masę.
Płatki migdałowe zmieszać z mąką, a następnie połączyć z ukręconą masą.
Na blaszce ułożyć wafel i na niego wylać ciasto. Wstawić do ciepłego piekarnika na ok. 15-20 min.
W tym czasie przygotować polewę.
Polewa:
Białka ubić na sztywną pianę wsypać cukier puder i cukier waniliowy i ubijać. Następnie wyłożyć na obsuszone ciasto i wstawić do niezbyt gorącego piekarnika na 20-30 min.
Gotowy przybrać migdałami lub orzechami - według uznania.

Opinie

Brak opinii. Skorzystaj z poniższego formularza aby dodać swoją.

 

Mazurek bakaloiwy

Składniki:

suszone śliwki, morele i daktyle
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki obranych migdałów
10 połówek orzechów włoskich
4 białka
3 łyżki cukru
2-3 wafle

Sposób przyrządzenia:

Morele i śliwki moczyć przez godzinę, odsączyć, osuszyć i razem z daktylami, bardzo drobno posiekać. Rodzynki zalać wrzątkiem, po paru minutach odsączyć i osuszyć. Również drobno pokroić. Kilka migdałów i orzechów odłożyć do dekoracji, a pozostałe utłuc i dodać do posiekanych bakalii. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier. Wymieszać z bakaliami. Przekładać tym wafle, wierzch także posmarować, przybrać dekoracyjnie orzechami i migdałami, i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Gdy pianka się zrumieni ciasto należy wyjąć i odstawić w chłodne miejsce.

 

Mazurek czekoladowy

Ciasto:
30 dag mąki
20 dag margaryny
10 dag cukru pudru
Masa:
50 dag czekolady - mleczna lub deserowa
1/2 l tłustego mleka lub 12% śmietana
20 dag cukru
20 dag margaryny
cukier waniliowy
skórka pomarańczowa
migdały

Sposób przyrządzenia:

Zagnieść ciasto z podanych składników i schłodzić w lodówce 1 godzinę. Następnie ciasto upiec na złoty kolor.
Wszystkie składniki masy włożyć do naczynia i gotować do zgęstnienia, mieszając. Gotową polewę wylać na ciasto, równomiernie rozprowadzić nożem. Udekorować wierzch ciasta (migdałami i skórką pomarańczową).

Mazurek deserowy

Składniki:

Ciasto kruche orzechowe :
- 2 szklanki mąki
- ponad 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
- 3/4 kostki margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 małe jajka
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto środkowe :
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- szklanka cukru
- 0,5 szklanki oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
- 0,5 litra mleka
- budyń śmietankowy + łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
- jajko
- 0,5 kostki masła
Kajmak :
- 2 szklanki tłustego mleka
- ponad 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 1/5 kostki masła
Dodatkowo :
- słoiczek marmolady
- dowolna dekoracja

Sposób przyrządzenia:

1. Ciasto kruche: Przesiać mąkę do miski, wymieszać z orzechami. Zrobić wgłębienie, w które wbić jajka. Dodać posiekaną margarynę oraz resztę składników i zagnieść. Wstawić do lodówki na ponad 30 minut.
2. Utrzeć jajka, dodając olej i cukier, do masy dodać, miksując, przesianą mąkę i proszek. Włożyć do blachy (20x40) i piec ok. 35 minut w 180 stopniach.
3. Wyjąć ciasto kruche z lodówki, podzielić na pół. Rozwałkować jedną część i upiec w formie (w tej co ciasto środkowe) ok. 20 minut w 180 stopniach. Upiec drugą część.
4. Masa budyniowa: Zagotować mleko z cukrem bez 1/2 szklanki. Jajko ubić, dodać mleko i proszek budyniowy oraz mąkę. Na gotujące się mleko wylać tą masę, ostrożnie, aby się nie zrobiły grudki. Przykryć folią, co jakiś czas mieszać, a gdy będzie letnia, dodać masło i dobrze zamieszać.
5. Do blachy włożyć placek orzechowy, posmarować podgrzaną marmoladą i wyłożyć letnią masę budyniową, przykryć ciastem środkowym.
6. Zagotować mleko na kajmak, dodać cukier i gotować na wolnym ogniu 1,5 godziny, aż dobrze zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać masło. 2/3 masy wylać na ciasto, przykryć plackiem orzechowym i wylać resztę kajmaku.
7. Udekorować wg uznania.

 

Czekoladowy

Składniki:

Ciasto:
30 dag mąki
20 dag margaryny
10 dag cukru pudru
Masa:
50 dag czekolady - mleczna lub deserowa
1/2 l tłustego mleka lub 12% śmietana
20 dag cukru
20 dag margaryny
cukier waniliowy
skórka pomarańczowa
migdały

Sposób przyrządzenia:

Zagnieść ciasto z podanych składników i schłodzić w lodówce 1 godzinę. Następnie ciasto upiec na złoty kolor.
Wszystkie składniki masy włożyć do naczynia i gotować do zgęstnienia, mieszając. Gotową polewę wylać na ciasto, równomiernie rozprowadzić nożem. Udekorować wierzch ciasta (migdałami i skórką pomarańczową).

 

Kawowy

Składniki:

CIASTO:
-10 białek
-25 dag cukru pudru
-25 dag mielonych orzechów
LUKIER KAWOWY:
-1 szklanka cukru pudru
-3 łyżki mleka
-1 łyżka roztopionego masła
-2 łyżki bardzo mocnej kawy

Sposób przyrządzenia:

CIASTO:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wymieszać delikatnie z orzechami, wyłożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na 45-60 minut.
LUKIER:
Cukier utrzeć z gorącym mlekiem, roztopionym masłem i kawą. Pokryć mazurek cienką warstwą lukru.

 

Mazurek II

Składniki:

Ciasto:
3-4 szklanki mąki
40 dkg masła
20 dkg cukru pudru
7 gotowanych żółtek
Polewa:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
3 łyżki wody
1 szklanka kremówki
1 łyżka masła

Sposób przyrządzenia:

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jednolitą masę tak, żeby nie było grudek. Ciągle ucierając dodać masło. Następnie zagnieść z mąką, wyłożyć na blachę, formując brzegi na ok. 1 cm. Upiec na złoty kolor. Po ostygnięciu polać polewą.
Składniki polewy rozpuścić, ciepłą polać ciasto. Udekorować płatkami migdałów

Migdałowy

Składniki:

- 35 dag mąki krupczatki
- 20 dag masła
- 25 dag cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżka zapachu migdałowego
- 15 dag marmolady
- 1 białko
- sok z 1 cytryny
- do dekoracji: migdały, płatki migdałowe

Sposób przyrządzenia:

1. Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z zimnym masłem. Dodać 10 dag cukru, jajko i esencję migdałową.
2. Ciasto szybko zagnieść i chłodzić 30 min. Po tym czasie rozwałkować na 2 placki o grubości ok. 5 mm. Piec 25 minut w 190 stopniach. Przestudzone posmarować marmoladą.
3. Białko utrzeć z resztą cukru i sokiem z cytryny. Polukrować mazurek i udekorować migdałami, orzechami, kandyzowanymi orzechami.

Orzechowy

CIASTO:
50 dag mąki
15 dag zmielonych orzechów
15 dag cukru
25 dag margaryny
2 jajka
pół proszku do pieczenia
MASA:
kostka margaryny
15 dag cukru pudru
opakowanie budyniu śmietankowego
2 żółtka
mleko
kawa rozpuszczalna

Sposób przyrządzenia:

Ciasto:
Jajka utrzeć z cukrem na krem. Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać orzechy. Wszystko połączyć zagniatając na stolnicy. Podzielić ciasto na 2 części i upiec 2 placki na płaskich prostokątnych dużych blachach.
Masa:
budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić i dodać żółtka. Margarynę utrzeć z cukrem, pod koniec ucierania dodać kawę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Tak przygotowaną masę nałożyć na jeden z placków i przykryć drugim, wierzch dekorować dowolnie.

Pomarańczowo-kawowy

Składniki:

Ciasto:

masło – 40 dag,
mąka – 70 dag,
cukier – 25 dag,
3 żółtka
2 łyżki śmietany (22%)
szczypt...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin