Piersi w glazurze.pdf

(55 KB) Pobierz
70612872 UNPDF
Piersi w glazurze
Składniki
1 kg piersi kurczaka (bez skóry i kości), pół szklanki mąki, 2 jaja,
po pół łyżeczki soli i pieprzu, olej do smażenia. Glazura: 1/3
szklanki sosu sojowego, 1/3 szklanki miodu płynnego, łyżka
wytrawnego sherry, szczypta sproszkowanego imbiru, ząbek
czosnku; łyżeczka nasion sezamu, łodyga selera naciowego do
przybrania
Sposób przyrządzania
Pokroić mięso na małe kawałki, obtoczyć w rozmąconym jaju, następnie w mące
wymieszanej z solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć kawałki kurczaka,
zrumienić. W garnuszku podgrzać sos sojowy, miód, sherry, imbir i zmiażdżony czosnek.
Usmażone kawałki mięsa osączyć z oleju, zanurzyć w glazurze sojowo-miodowej,
przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać sezamem i wstawić do gorącego
piekarnika na 20 min. Po 10 min pieczenia jeszcze raz posmarować po wierzchu glazurą.
Podawać z pikantnie przyprawionym ryżem i surówką z kapusty pekińskiej lub mizerią.
(100 g - 165 kcal).
 
70612872.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin