Chałka.pdf
(
35 KB
)
Pobierz
59385336 UNPDF
Chałka
Składniki Przepis
40g drożdży
550g mąki pszennej
pół szklanki mleka
duże jajo
2 łyżki masła
4 łyżki wody (lub trochę więcej)
2-3 łyżki cukru
żółtko
mak lub sezam
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym
mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki.
Zostawić aż rozczyn urośnie.
Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, wlać
wyrośnięty rozczyn z drożdży, rozkłocone z
pozostałą ilością cukru jajo, rozpuszczone ciepłe
masło, wodę i zagnieść miękkie ciasto aż zaczną
pokazywać się pęcherzyki powietrza. Zostawić do
wyrośnięcia aż podwoi swą objętość.
Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na trzy części.
Za każdej uformować wałki równej długości i zapleść
z nich warkocz, końce połaczyć i podwinąć pod
spód. Przełożyć chałkę na wysmarowaną tłuszczem i
wyłożoną sreberkiem do pieczenia blachę i zostawić
do wyrośnięcia na 20-30 minut. Posmarować
wierzch żółtkiem i posypać makiem, sezamem albo
kruszonką. Piec około 25-30 minut w 200 stopniach.
Chałka jest doskonała na ciepło albo na zimno z
dżemem z masełkiem.
Plik z chomika:
mzyla
Inne pliki z tego folderu:
Żółta sałata z pędami bambusa.pdf
(32 KB)
Żydowska sałatka warzywna.pdf
(44 KB)
Świąteczny tort z Linzu.pdf
(35 KB)
Śledzie w marynacie.pdf
(32 KB)
Łazanki.pdf
(48 KB)
Inne foldery tego chomika:
chemia nowej ery 1 wszystkie!!!
ciasta siostry Anastazji
Dokumenty
filmy
Galeria
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin