ęęłęóSkladniki2 bardzo dojrzałe banany¼ szklanki masła1/3 szklanki cukru1 łyżeczka ekstraktu wanilii1 jajko1¼ szklanki mąki1¼ łyżeczki proszku do pieczenia¼ łyżeczki sody oczyszczonej½ łyżeczki cynamonu¼ łyżeczki soli¾ szklanki posiekanej białej czekolady plus czekolada do dekoracjiPrzygotowanieBanany rozgnieść widelcem, powinno być około ¾ szklanki masy, odstawić. W misce utrzeć masło z cukrem, dolać ekstrakt wanilii. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i sól. Do masła z cukrem dodawać na przemian mąkę i bananowe purée, mieszając na gładką masę. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Keksówkę posmarować tłuszczem i wysypać mąką. Przełożyć łyżką ciasto do foremki. W trakcie pieczenia objętość ciasta powinna się podwoić. Wstawić na 50 - 60 minut do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na środkową półkę. Gdy chleb wystygnie, przy pomocy pergaminowego rożka polewać białą, roztopioną czekoladą. Wersja zmodyfikowanaTORT BANANOWY Z MASĄ SEROWĄMasa serowa450 g serka śmietankowego6 łyżek niesolonego masła 1 szklanka przesianego cukru pudru4 łyżki kwaśnej śmietany Serek śmietankowy ubijać z masłem za pomocą miksera aż uzyskamy gładką konsystencję. Zmniejszyć prędkość, dodać cukier puder, a następnie kwaśną śmietankę. Podwójną ilość ciasta wg. powyższego przepisu, upiec w dwóch okrągłych foremkach. Przestudzić i przełożyć masą serową, którą też należy posmarować boki. Sztywną skrobaczkę do ciasta, która ma kąt prosty, przeciągnąć dookoła, żeby wygładzić powierzchnię. Boki ozdobić przy pomocy linijki cukierniczej. Na wierzchu przybrać wiórkami z białej czekolady wykonanymi przy pomocy obieraczki do warzyw.
intimo123