Likier jezynowyZestaw na 2 litry likieru.500 ml morsu jezynowego (sok z spirytusem w proporcji 4:1),100 ml morsu wisniowego, malinowego lub truskawkowego,700 g cukru,50 ml rumu lub araku,600 ml spirytusu o mocy 95ż,400 ml wody.1. Do sloja o pojemnosci 2 l wlac odmierzone ilosci morsow owocowych (patrz"ogolne") i rozpuszczony w przegotowanej wodzie cukier, po czym powoli, stale mieszajac, dodac spirytus.2. Do zestawu dodac arak lub rum. Nastepnie odstawic na 3 miesiace.- Do slodkich likierow owocowych mozna zawsze dodac rum, araku lub koniaku albo wrecz zastapic spirytus rumem badz koniakiem. Dla wzbogacenia smaku nalewow z przypraw i ziol dodaje sie whisky. Podczas sporzadzania zestawu na nalewki i likieru ziolowe mozna takze uzyc whisky zamiast spirytusu.
violaz_