PASZTETY
SPIS TREŚCI
JAK PRZYRZĄDZIĆ PASZTET
PORADY PRZY WYROBIE PASZTETÓW
Mój pasztet – krok po kroku 5
Pasztet popularny 6
Pasztet domowy I 6
Pasztet domowy II 7
Pasztet domowy III 8
Pasztet wyborny 8
Pasztet klasyczny I 9
Pasztet klasyczny II 9
Pasztet delikatny 10
Pasztet dla smakoszy 11
Pasztet strasburski 11
Pasztet orawski 12
Pasztet z grzybów 12
Pasztet Piotra 13
Pasztet Małgosi 13
Pasztet w kruchym cieście 13
Pasztet z suszonych prawdziwków 14
Pasztet z cielęciny 15
Pasztet cielęcy 15
Pasztet z królika 16
Pasztet z kurek 16
Pasztet wieprzowy z wątróbką 17
Pasztet z gorczycą 17
Pasztet Bożonarodzeniowy 18
Pasztet Trzech Króli 18
Pasztet sąsiadki 19
Pasztet jak kto lubi 20
Pasztet wyśmienity 21
Pasztet błyskawiczny 21
Pasztet drobiowo – wieprzowy 22
Pasztet nijaki 22
Pasztet wieprzowy z łopatki 23
Pasztet litewski 23
Pasztet fiński 23
Pasztet w kruchym cieście 24
Pasztet grzybowy w cieście francuskim 25
Pasztet z cielęciny w cieście 26
Pasztet z cielęciny od combra 26
Pasztet do smarowania chleba 27
Pasztet po polsku z koniny 27
Pasztet po Śląsku z koniny 28
PASZTETY DROBIOWE 28
Pasztet z drobiu I 28
Pasztet z drobiu II 29
Pasztet z indyka I 29
Pasztet z indyka II 30
Pasztet drobiowy w bekonie 30
Pasztet drobiowy z grzybami świeżymi 31
Pasztet z kurczaka 31
Pasztet drobiowy z suszonymi grzybami 32
Świąteczny pasztet z gęsi 32
Pasztet z marynowanych kaczych
wątróbek i piersi 33
Pasztet z gęsich wątróbek 33
Pasztet z kaczki I 34
Pasztet z kaczki II 34
Pasztet z kaczki III 35
Pasztet biały z drobiu 35
Pasztet z wątróbek drobiowych I 36
Pasztet z wątróbek drobiowych II 36
Pasztet z wątróbek drobiowych III 37
Pasztet z wątróbek drobiowych z cebulą 37
PASZTETY Z RYB
Pasztet śledziowy 37
Pasztet rybny 38
Pasztet z krewetkami 38
Pasztet z wędzonym łososiem 39
Ziemniaczany pasztet z wędzoną rybą 39
PASZTETY Z DZICZYZNY
Pasztet z zająca 40
Pasztet bażanta 40
Pasztet w cieście z bażantów 41
Pasztet z łysek 41
Pasztet z dziczyzny 42
Pasztet z dzikich gęsich wątróbek 42
Pasztet świąteczny z zająca i dzika 42
Pasztet z dziczyzny Kuronia 43
Pasztet trzywarstwowy z zająca 44
Pasztet z dzika 44
Pasztet z sarny 45
PASZTETY WEGETARIAŃSKIE
Pasztet sojowy 46
Pasztet sojowy z papryką i pieczarkami 47
Pasztet z pieczarek 48
Pasztet jajeczny 48
Pasztet bez mięsa 48
Pasztet z jarzyn 49
Pasztet ze szpinakiem 49
Pasztet z grochem 50
Pasztet z cukinią 50
Pasztet z brokułów 50
Pasztet z selera 51
Pasztet z kapusty włoskiej 51
Pasztet sojowy wegetariański 52
Pasztet hiszpański 52
Pasztet sojowy zwykły 53
Pasztet sojowy popularny 53
Wegetariański pasztet z warzyw 54
Pasztet z jabłek i fasoli 54
Pasztet z soczewicy i soi 55
Pasztet sojowy błyskawiczny 55
SOSY DO PASZTETÓW
Sos majonezowy 56
Sos tatarski 56
Sos chrzanowy I 56
Sos chrzanowy II 57
Sos grzybowy 57
Sos pomidorowy I 57
Sos pomidorowy II 57
Sos Poulette 58
Sos beszamelowy 58
Sos cytrynowy biały 58
Sos borówkowy 59
Pasztet należy do potraw wykwintnych, chociaż powstaje z produktów całkiem zwyczajnych. Dobrze przyrządzony i ładnie podany jest atrakcją każdego stołu. Istnieją dwa rodzaje pasztetów: pieczone w cieście albo bez niego. Pasztety w cieście /drożdżowym, półkruchym, francuskim/ dłużej zachowują świeżość. Warto upiec go wówczas, gdy mamy np. mało miejsca w lodówce - pasztet w cieście zawinięty w pergamin, może z powodzeniem przetrwać kilka dni. Potrawę najczęściej przyrządza się z mięsa - mieszanego albo jednego rodzaju /dziczyzna, drób/. Można, co prawda wziąć mięso pośledniej jakości, ale wówczas gotowa potrawa też będzie "poślednia". Jeżeli pasztet ma być prawdziwą atrakcją, wszystkie składniki powinny być najwyższej jakości. Mięso musi też być zawsze świeże. Pasztet wykonany z mięsa dłużej przechowywanego będzie się rozpadał. Aromat potrawie nadają dodatki przede wszystkim przyprawy korzenne i grzyby. Do pasztetów "wykwintnych" dodaje się wino.
...
Mannitu