Sos koperkowy.docx

(37 KB) Pobierz

Sos koperkowy

http://gotowanie.onet.pl/0


 

Składniki na 4 porcje


http://gotowanie.onet.pl/0 

http://gotowanie.onet.pl/0
Sos koperkowy należy do perełek wśród czeskich sosów. W połączeniu z knedlami i jajkiem możemy pasować go na narodową potrawę wegetariańską.

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

5 dkg masła

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

6 dkg miałkiej mąki

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1/2 l wody lub wywaru z mięsa

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2 łyżki siekanego kopru

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1/2 l kwaśnej śmietany

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1–2 łyżka octu

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2–3 łyżki cukru

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

sól

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

Etapy przygotowania


http://gotowanie.onet.pl/0 

1.

http://gotowanie.onet.pl/0

Mąkę w garnku uprażymy, wmieszamy do niej rozpuszczone masło, zalejemy wywarem lub wodą, ale część płynu pozostawimy, posolimy i przez 20 minut gotujemy. W pozostałym wywarze, w innym garnku zagotujemy posiekany koper, dodamy go do sosu. Do gotowego sosu dodamy, stale mieszając, śmietanę i jeszcze chwilę ogrzejemy. Sos powinien mieć kremową konsystencję. Do smaku posolimy i doprawimy octem. Podajemy z ziemniakami i jajkiem, ewentualnie z knedlami i wołowiną.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

http://m.onet.pl/_m/460a63c58792aaf74a4237015ea6ad42,5,12.jpg

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin