Sos koperkowy
Składniki na 4 porcje
Sos koperkowy należy do perełek wśród czeskich sosów. W połączeniu z knedlami i jajkiem możemy pasować go na narodową potrawę wegetariańską.
•
5 dkg masła
6 dkg miałkiej mąki
1/2 l wody lub wywaru z mięsa
2 łyżki siekanego kopru
1/2 l kwaśnej śmietany
1–2 łyżka octu
2–3 łyżki cukru
sól
Etapy przygotowania
1.
Mąkę w garnku uprażymy, wmieszamy do niej rozpuszczone masło, zalejemy wywarem lub wodą, ale część płynu pozostawimy, posolimy i przez 20 minut gotujemy. W pozostałym wywarze, w innym garnku zagotujemy posiekany koper, dodamy go do sosu. Do gotowego sosu dodamy, stale mieszając, śmietanę i jeszcze chwilę ogrzejemy. Sos powinien mieć kremową konsystencję. Do smaku posolimy i doprawimy octem. Podajemy z ziemniakami i jajkiem, ewentualnie z knedlami i wołowiną.
Mannitu