LIKIER Z CZARNYCH PORZECZEK.doc

(27 KB) Pobierz

LIKIER Z CZARNYCH PORZECZEK

·         3 litry soku ze świeżych czarnych porzeczek

·         3 kg cukru

·         0,5 l spirytusu

·         litr przegotowanej wody

·         torebka drożdży winnych

·         kilka ziarenek ziela angielskiego (1 dag)


Do dużego gąsiora wlać sok z czarnych porzeczek, wsypać 2 kg cukru, litr przegotowanej wody, drożdże winne oraz ziele angielskie i odstawić na 3 tygodnie do fermentacji. Następnie dodać resztę cukru i odstawić na następne 6 tygodni. Po tym czasie wlać spirytus, gąsior szczelnie zakorkować i zostawić w ciemnym miejscu. Gdy likier stanie się klarowny, ostrożnie porozlewać go do butelek, zakorkować je i odstawić na 2-3 miesiące w zaciemnione miejsce.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin