BAT - browary.pdf

(793 KB) Pobierz
Microsoft Word - Przewodnik BAT browaryEWA _4_ 15.02.2005.doc
NAJLEPSZE DOSTĘPNE TECHNIKI
(BAT)
WYTYCZNE DLA PRZEMYSŁU
PIWOWARSKIEGO
Ministerstwo Środowiska
Warszawa, kwiecień 2005 r
NAJLEPSZE DOSTĘPNE TECHNIKI (BAT)
WYTYCZNE DLA PRZEMYSŁU PIWOWARSKIEGO
Autor:
Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego w Polsce „Browary Polskie”
Ministerstwo Środowiska
Warszawa, kwiecień 2005 r.
47627836.002.png 47627836.003.png
Najlepsze Dostępne Techniki (BAT) wytyczne dla przemysłu piwowarskiego
Wskazówki do wydawania pozwoleń zintegrowanych w Polsce.
Spis treści
1. Inforacje podstawowe 2
1.1. Podstawy formalne 2
1.2. Jak powstawał ten przewodnik? 2
1.3. Cel przewodnika 3
1.4. Przemysł piwowarski w Polsce po 1989 roku 3
2.Technologie produkcji branży piwowarskiej 4
2.1. Produkty 4
2.2. Surowce i materiały 4
2.3. Instalacje technologiczne 5
2.4. Technologie produkcji piwa 5
2.4.1 Opis skrócony 5
2.4.2. Wytwarzanie brzeczki 6
2.4.3. Fermentacja i utrwalenie piwa 7
2.4.4. Pakowanie piwa 8
2.5. Instalacje pomocnicze 9
2.6. Zasady określania zdolności produkcyjnej 9
2.7. Istotna zmiana instalacji 9
2.8. Warunki pracy instalacji odbiegające od normalnych 11
3. Charakterystyczne problemy środowiskowe 12
3.1. Główne aspekty środowiskowe 12
3.1.1. Produkcja i zużycie energii 12
3.1.2. Zużycie wody 13
3.1.3. Wytwarzanie ścieków 14
3.1.4. Wytwarzanie odpadów 14
3.1.5. Uciążliwości akustyczne 15
3.1.6. Uciążliwości odorowe 16
3.1.7. Zanieczyszczenie powietrza 16
3.1.8. Zagrożenie awariami przemysłowymi 16
3.1.9. Efektywne wykorzystanie surowców 16
3.2. Wskaźniki charakterystyczne dla komponentów środowiska 17
3.3. Monitoring środowiskowy 18
3.4. Problemy środowiskowe w polskim przemyśle piwowarskim 18
4. Potencjalnie najlepsze dostępne techniki 20
4.1. Kryteria doboru najlepszych dostępnych technik 20
4.2. Najlepsze dostępne techniki dla przemysłu spożywczego 21
4.3. Zarządzanie środowiskowe 21
4.4. Gospodarowanie energią 22
4.5. Gospodarowanie wodą 23
4.6. Gospodarka ściekowa 23
4.7. Gospodarka odpadami 26
4.8. Ograniczenie uciążliwości lokalnych 27
4.9. Ograniczanie emisji do powietrza 28
4.10. Przygotowanie i reagowanie na awarie 28
5. Literatura źródłowa 29
6. Słowniczek pojęć piwowarskich 30
1
47627836.004.png
Najlepsze Dostępne Techniki (BAT) wytyczne dla przemysłu piwowarskiego
Wskazówki do wydawania pozwoleń zintegrowanych w Polsce.
1. INFORMACJE PODSTAWOWE
1.1. Podstawy formalne
Niniejszy przewodnik po najlepszych dostępnych technikach (skrót angielski: BAT, Best Available
Techniques ) dla branży piwowarskiej w Polsce został opracowany na podstawie przepisów
i procedur zintegrowanego zapobiegania i ograniczania zanieczyszczeń (skrót: IPPC, Integrated
Pollution Prevention and Control ).
Podstawą formalną są krajowe przepisy przyjmujące dyrektywę IPPC 96/61/EEC do polskiego
prawa ochrony środowiska. Jest to przede wszystkim ustawa prawo ochrony środowiska (DzU
2001.62.627 art. 201-219) wraz z przepisami wykonawczymi.
Wzorem krajów Wspólnoty Europejskiej Ministerstwo Środowiska powołało na przełomie
2002/2003 roku Techniczne Grupy Robocze (TGR) złożone z reprezentantów poszczególnych
branż przemysłowych objętych wymogami IPPC. Wśród grup przemysłowych zawiązana została
również TGR Przemysłu Spożywczego, w której znalazła się również branża piwowarska. Celem
prac Grup Roboczych było m.in. przybliżenie problematyki IPPC przedstawicielom przemysłu
i terenowych organów ochrony środowiska.
Celem prac TGR jest rozwinięcie w praktyce wymogów IPPC, konsultacje dotyczące najlepszych
dostępnych technik w poszczególnych branżach oraz przybliżenie problematyki ochrony
środowiska w ujęciu IPPC terenowym organom ochrony środowiska.
1.2. Jak powstawał ten przewodnik?
Przewodnik powstał z inicjatywy Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego „Browary
Polskie”, zrzeszającego wszystkie duże browary w Polsce. Dokument jest pracą zbiorową,
stanowiącą kompilację materiałów referencyjnych branży piwowarskiej w zakresie IPPC. Lista
wykorzystanych publikacji znajduje się na końcu przewodnika. Prace w Polsce były na bieżąco
aktualizowane z pracami nad dokumentami referencyjnymi Wspólnoty Europejskiej dzięki
współpracy „Browarów Polskich” ze Stowarzyszeniem „Brewers of Europe” (Browary Europy)
z Brukseli.
Wartością dodaną przewodnika w stosunku do treści europejskich jest polski kontekst,
motywowany dyskusjami w ramach prac Technicznej Grupy Roboczej, szczególnie zaznaczony
w rozdziałach dotyczących interpretacji krajowych przepisów.
Praca powstała pod przewodnictwem Adama Pawełasa, Menedżera ds. Środowiska w Carlsberg
Polska S.A., pełniącego funkcję przewodniczącego Technicznej Grupy Roboczej Przemysłu
Spożywczego. W pracach uczestniczyli i wsparli poszczególne treści przewodnika: Radosław
Borowski, Kierownik ds. Ochrony Środowiska i BHP w Grupie Żywiec S.A. oraz dr inż.
Klaudyna Gruszecka, Kierownik ds. Ochrony Środowiska w Kompanii Piwowarskiej S.A.
Autorzy składają podziękowania Danucie Gut, Dyrektorowi „Browarów Polskich” za wsparcie
niniejszej inicjatywy.
2
47627836.005.png
Najlepsze Dostępne Techniki (BAT) wytyczne dla przemysłu piwowarskiego
Wskazówki do wydawania pozwoleń zintegrowanych w Polsce.
1.3. Cel przewodnika
Autorzy przewodnika kierowali się następującymi celami:
stworzenie polskiej wersji dokumentu referencyjnego o najlepszych dostępnych technikach;
przybliżenie i usystematyzowanie problematyki ochrony środowiska w piwowarstwie według
najnowszego stanu wiedzy;
konsultacja wewnątrzbranżowa i z Ministerstwem Środowiska;
pomoc dla browarów wymagających uzyskania pozwolenia zintegrowanego poprzez
stworzenie wspólnej bazy informacyjnej;
wsparcie dla terenowych organów ochrony środowiska (najczęściej starostwa powiatowe)
wydających pozwolenia zintegrowane dla browarów.
Niniejszy przewodnik adresujemy przede wszystkim do pracowników wydziałów ochrony
środowiska w urzędach powiatowych, którym przypadło w obowiązkach wydawanie pozwoleń
zintegrowanych.
1.4. Przemysł piwowarski w Polsce po 1989 roku
Branża piwowarska podlegała po 1989 roku intensywnym przemianom, związanym z jednej
strony z ponad dwukrotnym wzrostem konsumpcji piwa, a z drugiej z koncentracją produkcji
w nowoczesnych „megabrowarach”.
Po okresie gwałtownego wzrostu sprzedaży 1994-2000 tempo konsumpcji piwa uległo
spowolnieniu, chociaż w dalszym ciągu rynek piwa powiększa się i branża odnotowuje zysk
operacyjny. W dalszym ciągu trwają procesy konsolidujące produkcję i przejęcia browarów.
Obecnie przemysł piwny tworzą następujące grupy piwowarskie, produkujące piwo w niżej
wymienionych dużych i średnich browarach (stan na grudzień 2004 roku):
1. Grupa Żywiec S.A. z grupą Brau Union (spółka giełdowa, należy do międzynarodowego
koncernu Heineken). Nr 1 w wielkości rynku (ponad 10 mln hl piwa rocznie) oraz liczbie
browarów (4 zakłady): „Żywiec” w Żywcu, „Warka” w Warce, „Elbrewery” w Elblągu, „Leżajsk”
w Leżajsku;
2. Kompania Piwowarska S.A. (należy do grupy South African Breweries Miller), nr 2
w wielkości rynku (ponad 10 mln hl rocznie) produkująca piwo w trzech browarach: Browary
Wielkopolski „Lech” w Poznaniu, „Tyskie Browary Książęce” w Tychach, Browar „Dojlidy”
w Białymstoku;
3. Grupa Carlsberg Polska S.A. (należy do Carlsberg Breweries A/S), nr 3 na rynku (ponad
4 mln hl rocznie), z produkcją w trzech dużych browarach: „Okocim” w Brzesku, „Bosman”
w Szczecinie, „Kasztelan” w Sierpcu;
4. Pozostałe browary (poniżej 10% udziału w rynku piwa), w tym do większych należą: Browar
„Belgia” w Kielcach, Browary Lubelskie „Perła” w Lublinie, Browar „Brok” w Koszalinie.
3
47627836.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin